PROTEST WOBEC POMYSLU LIKWIDACJI NAUCZANIA O POWSTANIU WIELKOPOLSKIM Z PROGRAMU NAUCZANIA W POLSKIEJ SZKOLE.

Poznań w lutym 2024

Do Ministra Edukacji Narodowej w Polsce Barbary Nowackiej

Do Premiera Polski Donalda Tuska

Do Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.

PROTEST WOBEC POMYSŁU LIKWIDACJI NAUCZANIA O POWSTANIU WIELKOPOLSKIM  Z PROGRAMU NAUCZANIA W POLSKIEJ SZKOLE.

My: Mieszkańcy Poznania. Ziemi Wielkopolskiej, Obywatele  Rzeczypospolitej Polskiej, potomkowie założycieli Panstwa Polskiego, pochodzący  z 1000- letniej Polski Obywatele Europy,  nie wyrażamy zgody na wycofanie nauczania o Powstaniu Wielkopolskim  z programu nauczania w polskiej szkole.

Plan jak wyżej, który został ogłoszony w roku 2024 jest  wbrew polskiej racji stanu.

Przyszłe pokolenia Polaków na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wraz z Polonią, musza być nauczane o bohaterstwie i skutecznych zwycięskich działania Wielkopolan1918/1919 oraz

o przyczynach tego Powstania ,tzn. o krzywdach, których dopuszczali się wobec nas niemieccy barbarzyńcy z panstwa pruskiego i niemieckiego, likwidujący polską kulturę i gospodarkę, obciążający nas nadmiernymi podatkami, likwidujący polski język, bijący polskie dzieci, likwidujący polska szkolę, polską wiarę, kościoły katolickie, dobroczynne instytucje kościelne.

My jestesmy dumni ze zwycięstwa Powstańców Wielkopolskich nad niemieckim barbarzyńcą, który przez 123 lata narzucał nam swoje prawa  sprzeczne z polską tradycją, polskim interesem, polskim bezpieczeństwem, polskim rozwojem. Mamy prawo jako naród do tworzenia własnej kultury i do jej obrony.

Jestesmy dumni z przyłączenia do panstwa polskiego ponad 700 km kwadratowych powierzchni  z zaboru pruskiego w drodze odwagi i determinacji Powstańców Wielkopolskich.

Dowództwo i Ludność  Powstania Wielkopolskiego wspierali żywnością Kongresówkę .

Powstańcy Wielkopolscy wspierali Ślązaków w Powstaniach Śląskich , Lwowian i Orlęta Lwowskie.

Powstańcy Wielkopolscy stanowili trzon Armii Polskiej w wojnie bolszewickiej.

Powstańcy Wielkopolscy dali kolejna daninę krwi w 1i939, gdy Niemcy zamordowali ich jako pierwszych na listach proskrypcyjnych.

Jan Paweł II wzywał Polaków do pilnowania „ Tego Dziedzictwa”, wzywał Wielkopolan do dumy z  założenia na piastowskiej ziemi  Państwa Polskiego i do  dumy ze zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. Stąd  zarówno nie wolno  wykreślać z programów nauczania opowieści o Zwycięskim Powstaniu Wielkopolskim, jak i  samego nauczania Jana Pawła II- największego Polaka w ponad 1000-letnich dziejach Polski.

Pomysł likwidacji nauczania o Powstaniu Wielkopolskim w polskiej szkole wysuwany w roku 2024 , 105 lat po odzyskaniu Niepodległości, trzy lata po tym, gdy  1 października 2021 roku Sejm RP przyjął ustawę  ustanawiającą Narodowy Dzien Pamięci o Zwycięskimi Powstaniu Wielopolskim przyłącza się do barbarzyństwa zaboru pruskiego i zbrodni II wojny Światowej.

Pomysłodawcy powinni być surowo i przykładnie ukarani.

podpisy :

1/ Ewa ...........wnuczka Powstańca Wielkopolskiego 1918/19  i Wypędzonych Wielkopolan 1939.

Podpisując, upoważniam Ewa do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Numer telefonu nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.