Skatepark w Przemkowie

W ostatnich latach w Polsce obserwujemy bardzo dynamiczny rozwój sportów ekstremalnych, w tym jazdy na deskorolce, rolkach i rowerach BMX. Sporty te przyciągają coraz szersze rzesze młodzieży, rośnie liczba i poprawia się jakość organizowanych zawodów i pokazów. Polscy zawodnicy zaczynają odnosić sukcesy na międzynarodowych konkursach. Niestety, do uprawiania tych sportów niezbędne są specjalnie przygotowane place – skateparki. Placów tych jest wciąż mało, co uniemożliwia wielu młodym, aktywnym ludziom uprawianie swojego ulubionego sportu. W związku z brakiem obiektów jako osoby uprawiające te formy aktywności sportowej i w imieniu przemkowskiej młodzieży zwracamy się z prośbą o zbudowanie skateparku w Przemkowie. Stworzenie takiego obiektu będzie niezwykle korzystne dla całej gminy. Dotąd, z braku miejsca specjalnie dla nich przeznaczonego, osoby na deskorolkach, rolkach i BMX-ach jeżdżą po publicznych placach i ulicach, niejednokrotnie przyczyniając się do szybszego niszczenia murków, ławek i nawierzchni. W dodatku, uprawiając swój sport w miejscach do tego nieprzeznaczonych, narażają zarówno siebie, jak i przechodniów na kolizje i niebezpieczeństwo,

jeżdżąc w pobliżu ulic lub na nich, ryzykują potrącenie przez przejeżdżające samochody. Skatepark byłby idealnym miejscem do jazdy na deskorolce, rolkach czy rowerach BMX oraz rozwijania swoich umiejętności. Młodzież jeździłaby w jednym, specjalnie do tego przeznaczonym miejscu i nie niszczyłaby elementów użyteczności publicznej oraz nie przeszkadzałaby przechodniom.

Skatepark byłby jednocześnie świetną wizytówką dla naszego miasta. Młodzież mogłaby aktywnie spędzać tam czas, zamiast przesiadywać na ławkach . Mając miejsce do uprawiania sportu, młodzi ludzie nie będą sięgać po alkohol, papierosy czy inne używki. Dodajmy, że skatepark byłby nie tylko obiektem sportowym, ale też miejscem, szeroko powiązanym z tym stylem życia i kreatywności młodych ludzi. Młodzież podzielająca podobne zainteresowania może się tam spotkać, wymienić uwagami związanymi z uprawianym sportem, jak również porozmawiać na inne tematy. Przestronny skatepark w naszej gminie to szansa na promocję dla miasta. Miejsca tego typu w Polsce już gromadzą rzesze entuzjastów oraz zwykłych obywateli. W naszym mieście jest kilka miejsc, które można przeznaczyć pod skatepark, np.: górka na Małej Hucie z widokiem na stawy, plac obok Zespołu Szkół. Można też oczywiście rozważyć powstanie krytego skateparku, Jesteśmy głęboko przekonani, że Burmistrz Przemkowa oraz Urząd Gminy i Miasta Przemków przychylą się do naszej inicjatywy. Mamy nadzieję na pozytywne rozpatrzenie naszego pomysłu i jesteśmy otwarci na kontakt w sprawie omówienia tej, jakże ważnej dla nas, inwestycji, jaką jest skatepark. Do listu dołączamy podpisy osób, które wyraziły swoje poparcie dla powyższej petycji i budowy skateparku w Przemkowie.

Składając podpis, uprawniam Kamil Grygorczyk do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.