STOP!!!! TRWA WYCINKA "PŁUC WROCŁAWIA" STOP!!!!

DO: Regionalna Dyrekcja
Lasów Państwowych
ul. Grunwaldzka 90
50-357 Wrocław

SPRZECIW SPOŁECZNY PRZECIW WYCINCE LASU

PETYCJA

Na podstawie art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014r. o petycjach (Dz.U.2014.1195), działając w interesie publicznym, jako mieszkańcy miejscowości Trzęsowice, Stanięcice, Złotówek oraz okolic, zdecydowanie sprzeciwiamy się wycince lasu na obszarze oddziału 6, 12 i 13-stego i innych w naszym sąsiedztwie, należących administracyjnie do Nadleśnictwa Oleśnica Śląska.

Żądamy natychmiastowego wstrzymania trwającej wycinki na wyżej wymienionym obszarze.

UZASADNIENIE:

1/ HISTORYCZNA LOKALIZACJA:

Od kilkudziesięciu lat Trzęsowice oraz ościenne miejscowości znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie lasu. Prowadzona obecnie wycinka (szczególnie w oddziale 12) znacznie odsunie las od zabudowań, na co nie zgadzamy się jako mieszkańcy miejscowości od lat zlokalizowanych pod lasem i czego bardzo się obawiamy. Pozostawienie 25-metrowego pasa drzew na granicy lasu nie rozwiąże opisanych poniżej problemów.

2/ FUNKCJE SPOŁECZNE i PRZYRODNICZE:

Graniczący z Trzęsowicami, Stanięcicami i Złotówkiem las pełni ważne funkcje społeczne, krajobrazowe i przyrodnicze. Jest dla nas miejscem odpoczynku, turystyki i uprawiania sportów.
Ważnym aspektem z punktu widzenia ekologii jest fakt, że od niedawna nasze okolice zasiedliły ponownie m.in.: takie gatunki jak orzeł, żuraw, czy czapla, które po latach do nas powróciły.

Ponadto, wskazany powyżej obszar jest najbliższym i najobfitszym w okolicy miejscem do zbioru m.in. licznych grzybów i jagód, które przyciągają zarówno okolicznych mieszkańców, jak i licznych turystów.

3/ LOKALNA FUNKCJA OCHRONNA / PŁUCA WROCŁAWIA:

Bliskość lasu od kilkudziesięciu lat chroni nas przed wpływem wszystkich negatywnych zdarzeń atmosferycznych, m.in. silnych wiatrów, gradobić i gwałtownych burz, jak również przed coraz bardziej dotkliwymi upałami. Mamy uzasadnione obawy, że wycięcie drzew ze wspomnianych oddziałów lasu spowoduje zmniejszenie ochrony przed takimi zjawiskami, drastycznie zmieniając klimat w naszej okolicy.

Dziwi nas również fakt, iż najbliższy aglomeracji wrocławskiej las, stanowiący anty-smogowe płuca miasta, jest tak intensywnie eksploatowany. Sukcesywne odlesianie lasu (widoczne na mapach satelitarnych) na pewno nie pomoże Wrocławiowi zmienić niechlubnej lokaty, jednego z 10-ciu najbardziej zanieczyszczonych smogiem miast na świecie.

4/ FUNKCJA BIOTYCZNA:

Bliskość lasu wpływa także pozytywnie na nasze samopoczucie, mikroklimat i zdrowie. Są na to dowody naukowe - dzięki procesowi wiązania wegla atmosferycznego i tlenków azotu w masie organicznej, uwalnianie tlenu, pary wodnej, fitoncydów, zapachów, a także tworzenie potencjału biotycznego, ma wpływ na środowisko leśne, ale także na szeroko pojęte środowisko przyrodnicze w bliskim otoczeniu lasu.

Dlatego wyżej wymieniona wycinka może negatywnie wpłynąć na zdrowie nasze, jak i mieszkańców Wrocławia i okolic.

prosimy o wsparcie, liczymy na Was.

Składając podpis, uprawniam Krzysztof do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.