Sprzeciw wobec budowy Będzińskiego Centrum Przesiadkowego w Sportowej Dolinie

Panie Prezydencie,

my, mieszkańcy Będzina wyrażamy swój sprzeciw przeciwko budowie Centrum Przesiadkowego u zbiegu ulic Sportowej i Małobądzkiej w Będzinie.

Uważamy lokalizację planowanego Centrum za niekorzystną z powodu odalenia od dworca kolejowego. Dobrze funkcjonujące Centrum Przesiadkowe z założenia powinno funkcjonować na skrzyżowaniu szlaków drogowych i kolejowych, oraz zachęcać do korzystania z komunikacji publicznej. Mimo budowy Centrum, do i z dworca PKP niestety łatwiej będzie dojechać samochodem.

Naszym zdaniem lepszą lokalizacją byłyby tereny przy ulicach Kościuszki i 11-go Listopada zajmowane dziś przez dworzec autobusowy i dworzec PKS.

Nasz silny sprzeciw budzi również perspektywa pozbawienia mieszkańców otwartej, zielonej przestrzeni w centrum miasta. Nie chcemy dworca autobusowego w Sportowej Dolinie! My po prostu lubimy korzystać z tego terenu w takiej formie, w jakiej znajduje się sie on dzisiaj. Lubimy, patrzeć na kwitnące wiosna drzewa, na ptaki i pszczoły. W niedalekiej przyszłości takie miejsca będą w miastach unikatowe a dziś Będzin może wciąż być dumny z ilości zieleni w mieście i z wrażenia przestrzeni w ścisłym centrum.

Proszę też wziąć pod uwagę istotny, a wciąż ignorowany fakt, że tereny zielone w miastach spowalniają odpływ wód opadowych do kanalizacji burzowej i pozwalają uniknąć powodzi miejskich podczas ulewnych deszczy.

Zwracamy się do władz Będzina z prośbą o nieignorowanie głosu mieszkańców przy planowaniu tak istotnych inwestycji oraz o głoszenie konsultacji społecznych dotyczących budowy Centrum Przesiadkowego.

Nie betonujcie nam miasta bez potrzeby!

dr hab. Agnieszka Czajka    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam dr hab. Agnieszka Czajka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.