STOP Betonozie ! Ratujemy Skwer !

PROTEST

My, niżej podpisani, mieszkańcy Legnicy, jesteśmy przeciwni obecnemu planowi zagospodarowania terenu zielonego między ulicami Chojnowską, Benjamina Bilsego, Ojców
Zbigniewa i Michała oraz placu Bohaterów Getta. Teren ten jest od lat terenem zielonym, użytkowanym przez mieszkańców, daje zacienienie w upalne dni. To jedyne takie miejsce dla mieszkańców tej części centrum miasta. Pozostałe podwórka są placami, gdzie parkują lub
jeżdżą auta. Nie można odpocząć w ciszy i spokoju, a dzieci nie można spuścić z oczu, bo wszędzie może wjechać jakiś pojazd. Ten teren ma pozostać zielony, bo taka jest wola jego
mieszkańców!

To niewybaczalne i niehumanitarne, niszczyć kawałek po kawałku zielone płuca miasta, zwłaszcza w czasach, w których tak dużo mówi się o konieczności ograniczenia CO2. Skwer przy wyżej wymienionych jest oazą dla seniorów, dzieci i czworonogów. Nie zgadzamy się, by został zalany betonem, zabudowany przez deweloperów. Dlaczego podjęto taką krzywdzącą mieszkańców decyzję? A gdzie w tym wszystkim dobro mieszkańców i dbałość o tereny zielone, których każdy m2 jest dziś na wagę złota?
W krajach europejskich oraz w krajach za oceanem tereny zielone objęte są specjalną opieką i ochroną. Władze dbają o zieleń miejską i co najważniejsze zdają sobie sprawę z roli jaką
pełni dana przestrzeń publiczna w strukturze miasta i zagrożeń jakie na nią czyhają rosnącej urbanizacji. W tym celu zostało określone prawo, mające na celu ochronę terenów zielonych. Uregulowania prawne w UE poświęciły temu problemowi oddzielny pkt w "Programie Działań na rzecz Ochrony Środowiska". Zakłada on poprawę warunków
środowiska miejskiego, w którym zwraca się większą uwagę na wpływ urbanizacji na środowisko.

Wnosimy o zmianę zagospodarowania tego terenu, i jednocześnie dziwimy się, że kiedykolwiek urzędnicy i radni tego miasta podjęli uchwałę, żeby ten skwer oznaczyć jako teren zabudowany.

Mówimy stanowcze NIE! aby uświadomić społeczeństwo: władze i użytkowników jaką rolę
ten teren zieleni odgrywa w strukturze miasta.

Karolina Jaczewska-Szymkowiak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Karolina Jaczewska-Szymkowiak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.