TAK dla kładki przy Technoparku

Sz.P.Piotr Krzystek

Prezydenta Miasta Szczecin

Szanowny Panie Prezydencie,

Jako mieszkańcy zwracamy się do Pana o podjęcie rozmów z PKP PLK w celu wypracowania wspólnej koncepcji i budowy przejścia pieszego przez tory kolejowe, które połączyłoby ul. Chopina z ul. Cyfrową na wysokości Parku Karpińskiego.

Jako mieszkańcy uważamy, że intensywność ruchu pieszego w tym miejscu pomimo zakazu jest tak duża, że należy to miejsce „ucywilizować” w celu zwiększenia bezpieczeństwa pieszych przechodzących przez tory. To przejście jest wykorzystywane przez okolicznych mieszkańców w celu dostępu do terenu zielonego, ale też w celu skrócenia drogi dotarcia do śródmieścia Szczecina.

Na dzień dzisiejszy widać po „wydeptanej” ścieżce jak popularny jest to szlak pieszy i zamiast wprowadzać kolejne bariery i zakazy należałoby wyjść naprzeciw potrzebom mieszkańców i stworzyć w tym miejscu bezpieczne i legalne przejście piesze. W naszej opinii najlepsza byłaby kładka nad torami o czym mówi dopiero co przyjęty dokument Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego dla obszaru Z.A.07, gdzie jest mowa o wykształceniu „bezkolizyjnego przejścia pieszego nad linią kolejową do śródmieścia”.

Jeśli jednak nastąpiłby problem z zabezpieczenie wystarczających środków finansowych na realizację takiego zadania w naszej opinii można zbudować po dwóch stronach podjazdy lub schody, a na torach szlabany i sygnalizację świetlną, które informowałby o niebezpieczeństwie związanym z nadjeżdżającym składem pociągu co zmniejszyłoby koszty realizacji przejścia pieszego.

Dlatego zwracamy się do Pana aby nie zwlekać i już teraz podjąć wspólne działania z PKP PLK w kierunku budowy kładki lub innej formy przejścia pieszego przez wspomniany odcinek torowiska.

przejście_technopark.jpg

Andrzej Radziwinowicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Andrzej Radziwinowicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.