Zapewnienie środków na modernizację ul. Karczunkowskiej na Ursynowie

My, mieszkańcy Ursynowa, korzystający z ulicy Karczunkowskiej i/lub mieszkający w jej bezpośrednim sąsiedztwie, zwracamy się do władz m.st. Warszawy o pilne zapewnienie środków finansowych na modernizację tej ulicy.

Karczunkowska jest w fatalnym stanie. Brakuje cywilizowanego pobocza dla pieszych - chodnika, drogi dla rowerów, bezpiecznych przejść dla pieszych, jezdnia jest dziurawa, bardzo złej jakości. Wszystko to zagraża zdrowiu i życiu użytkowników tej ulicy: pieszych (w tym dzieci, które uczęszczają do okolicznych szkół) kierowców, rowerzystów.

Nowopowstałe i planowane inwestycje w sąsiedztwie Karczunkowskiej: zrealizowany w 2019 roku wiadukt PKP, budowany obecnie węzeł Zamienie z trasy S7, planowane osiedle z programu "Mieszkanie plus" na prawie 3000 mieszkań, planowany P&R przy stacji kolejowej Nowe Jeziorki, powodują, że charakter tej ulicy jest publiczny. Karczunkowska jest ulicą dojazdową do każdej z w/w inwestycji i warunki przejazdu nią powinny być bezpieczne i komfortowe dla każdego uczestnika ruchu.

Biorąc pod uwagę zwiększony obecnie ruch na Karczunkowskiej, który jeszcze się zintensyfikuje w momencie oddania węzła Zamienie oraz kolejnych inwestycji, apelujemy o pilne zapewnienie środków i rozpoczęcie prac nad modernizacją Karczunkowskiej.

Składając podpis, uprawniam Olga do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.