Obywatelski protest przeciwko nieprawnym działaniom władz miasta w zakresie przeprowadzania rekrutacji do klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych.

Skontaktuj się z autorem petycji

Obywatelski protest przeciwko likwidacji III LO w Lubinie

2018-07-10 07:47:24

W związku z działaniami zmierzającymi do likwidacji III Liceum Ogólnokształcącego w Lubinie informujemy, że w pierwszym etapie rekrutacji 71 uczniów wybrało III LO jako placówkę pierwszego wyboru. Ze wstępnej analizy zainteresowań uczniów do tej szkoły mogłoby dostać się dodatkowo nawet 90 absolwentów gimnazjów.

W przeddzień elektronicznej symulacji przyjęć uczniów do szkół zwiększono próg punktowy do klasy mundurowej z 80 do 100 punktów. Ponadto podjęto decyzję o utworzeniu po jednym dodatkowym oddziale w innych liceach. Takie działania spowodowały zmniejszenie liczby uczniów, którzy spełnialiby zmienione w ostatniej chwili kryteria przyjęcia.
Kolejny raz nie dano szansy stworzenia szkoły, która stanowiłaby alternatywę dla istniejących już w mieście placówek.

III LO proponuje uczniom naukę w klasie mundurowej oraz nauczanie dwujęzyczne. Żadna z lubińskich szkół nie ma tego w swojej ofercie.

Żądamy przywrócenia ustalonych na początku rekrutacji progów punktowych oraz planowanej wstępnie liczby oddziałów w I i II Liceum Ogólnokształcącym.

Uzupełnieniem do niniejszej petycji jest Apel Mieszkańców miasta do wraz z podpisami stanowiącymi głos poparcia dla działań Nauczycieli, Uczniów i Rodziców III LO w walce o utrzymanie szkoły, którą wybrali Uczniowie.

Żądamy przestrzegania konstytucyjnego prawa do nauki i do samodzielnego decydowania o kierunku kształcenia oraz szkoły w której tę wiedzę młody człowiek chce zdobywać. Żądamy poszanowania dla wyboru Rodziców i Uczniów.

Rodzice, uczniowie i nauczyciele III LO w Lubinie

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.