Upamiętnienie Żydów dębickich - petycja do Rady Miejskiej Dębicy
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Upamiętnienie Żydów dębickich - petycja do Rady Miejskiej Dębicy
Ireneusz Socha Autor petycji |
#26 Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-24 00:40Panie Pawle,
IS |
deuter |
#27 Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-24 01:02#25: Paweł Piekarz - Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Cudownie,Panie Piekarz - akurat w tej sprawie bardzo chciałbym się mylić. Niech ktoś z obecnych władz zainicjuje więc rozmowy z Gminą żydowską w sprawie zmiany charakteru tego miejsca ze sprzedaży proszku do prania na wagę i biustonoszy na zabytek,którym dębicka synagoga powinna być od dawna. Chyba w tej sytuacji ten kto pierwszy rozpocznie dialog,tym bardziej może mniemać się mądrzejszym oraz człowiekiem o bardziej otwartym umyśle. Nieprawdaż? (tylko nic takiego się nie stanie ;) I to wcale nie jest tak,że Gminie powinno zależeć bardziej bo powinno zależeć wszystkim,szczególnie na takiej kulturalnej pustyni jak Dębica.
Pozdrawiam ! |
Ten wpis został usunięty przez autora petycji (Pokaż szczegóły)
2012-07-25 03:45- Date of removal: 2012-07-25
- Powód usunięcia:
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2012-07-25 08:52- Date of removal: 2012-07-25
- Powód usunięcia:
2012-07-25 16:03- Date of removal: 2012-07-25
- Powód usunięcia: Personal attack and anti-Semitism
2012-07-25 16:59- Date of removal: 2012-07-25
- Powód usunięcia:
#322012-07-25 17:16Wpisy antysemitów, trolli i zwyczajnych "mądrych inaczej" będą usuwane z tego forum. |
2012-07-25 17:28- Date of removal: 2012-07-25
- Powód usunięcia:
Arkadiusz St. Więch |
#34 Re:2012-07-25 19:19I bardzo dobrze. Dla niektórych solą w oku jest przypominanie o prawowitych mieszkańcach naszego miasta. O prawie do pamięci o nich. O ich prawie do ziemi, która była ich ojcowizną, ich ojczyzną. |
Paweł Piekarz |
#35 Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-25 21:57#26: Ireneusz Socha - Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Panie Irku dziękuję za ten obszerny komentarz i zawarte w nim informacje. Może wyjaśnię co miałem na myśli pisząc, że to sami Żydzi powinni w pierwszej kolejności zadbać o renowację Synagogi. Zgadzam się z Panem, że wszystkim powinno zależeć na tym by dębicka bożnica została odrestaurowana i stanowiła świadectwo obecności w naszym mieście społeczności o bogatej historii, kulturze i obyczajowości. To leży w interesie wszystkich, bo to świadectwo historii. Niemniej jednak jest to w głownej mierze część historii żydowskiej. Zatem to właśnie tej społeczności powinno NAJBARDZIEJ zależeć na zachowaniu tej cząstki historii dla przyszłych pokoleń swoich (a w drugiej częśći innich narodowości) obywateli. Podobnie jak np o Cmentarz Orląt Lwowskich w pierwszej kolejności powinni zadbać Polacy. Dlatego też pytałem o sytuację prawną i inicjatywy jakie były podejmowane w związku "ze sprawą synagogi" ( umownie ten temat tak nazywając). Jak wygląda z Pana wpisu niestety samym Żydom niezbyt zależy na zmianie staus quo. I to uważam za co najmniej błąd z ich strony. Mam nadzieję, że nie skończy się na tym, że wszyscy będą mieli pretensję do społeczności dębickiej władz miasta tylko nie do samych właściceli, którym powtarzam to po raz kolejny powinno najbardziej zależeć na zmaianie charakteru "Domu Towarowego Janina". Nie chcę dywagować też na temat, kto ma większe środki i możliwości by temat został zakończony sukcesem. Ktokolwiek by to nie był będę bił brawo obiema rękoma, bo historię należy pielęgnować a o kulturę dbać. Nawet jeśli jest to kultura narodu innego niż nasz. Jakie są moje doczucia w tych kwestiach zawarłem w tym tekście: http://mesko.salon24.pl/401456,debicki-kirkut (by go przeczytać trzeba wyłaczyć filtr na stronie głównej portalu). Podobnie drażni mnie sprawa stanu budynków na rogu Rzeszowskiej i Kościuszki, w których w jednym była siedziba Gestapo, a w drugim Mikołajkowie ukrywali Żydów. Jak patrzę na te budynki, to płakać mi się chce. Co do tego, że pieniądze są na wyciągnięcie ręki pytam dlaczego nikt po nie jeszcze nie sięgnął? Dlaczego nie ma jeszcze fundacji "Dębicka Bożnica"? Proszę nie brać tego do siebie Panie Irku, bo naprawdę podziwam Pana za to co Pan robi w kwestii upamiętnienia Żydów dębickich i kultury żydowskiej oraz ich historii w Dębicy, ale czy naprawdę nie zan Pan nikogo kto mógłby taki wniosek napisać? Kto mógłby najpierw założyć rzeczoną fundację, a potem w jej ramach starać się o unijne środki na ten cel? Ja ze swojej strony mogę zapewnić że w ostatnim tygodniu napisałem do swojego posła z prośbą o właczenie się i poarcie w sprawie nadania jednej z ulic czy rond w Dębicy imienia Żydów dębickich, staram się znajomych namawiać do podpisania petycji. To jest to co mogę ja zrobić w tej sprawie. Myślę, że znajdą się osoby, które mogą tyle samo a pewnie i dużo więcej. Mam nadzieję, że ta petycja będzie dobrym ku temu krokiem. Serdecznie Pana pozdrawiam i mam nadzieję, że niedługo dębiczanie uczynią pierwszy mały krok nazywając któreś rondo lub ulicę imieniem Żydów dębickich. A potem nastąpią kolejne kroki... Paweł Piekarz |
Paweł Piekarz |
#36 Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-25 22:02#27: deuter - Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Panie deuter zareagowałem, bo niektórym się wszystko kojarzy z PiSem. Tak jak widzę Panu. Tymczasem ze zwykłego upamiętnienia mieszkańców Dębicy robi się wielki problem polityczny. Niech Pan pisze maile do swoich przedstawicieli w samorządzie. Ktokolwiek dokona tych zmian będę bił brawo, bo tego wymaga zwykła przyzwoitość. Bo tym się róznimy od zwierząt, że potrafimy mimo różnic politycznych pamiętać o naszej historii i ludziach, którzy kiedyś byli naszymi sąsiadami. |
#37 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-25 22:48#35: Paweł Piekarz - Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Panie Pawle, serdecznie Panu dziękuję za kulturę wypowiedzi oraz propagowanie naszej akcji, jak również za artykuł na Salon24. Jeszcze raz powtórzę: w Dębicy nie ma już Żydów, a zatem nie ma Tory, nie ma obrzędowości i religijności żydowskiej, która uzasadniałaby zachowanie bożnicy dla krakowskiej gminy żydowskiej. Jakubowicz nie ma pieniędzy, aby odnowić wszystkie synagogi na swoim terenie. Proszę zobaczyć, jaki wielki to teren, ile tam obiektów do utrzymania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gmina_Wyznaniowa_Żydowska_w_Krakowie Zatem mamy do wyboru: czekanie na Żydów i narzekanie na nich, że im nie zależy albo - jak Pan słusznie zauważył - założenie stowarzyszenia, które zajmie się sprawą zmiany przeznaczenia budynku bożnicy i przynajmniej spróbuje zdobyć jakieś fundusze na ten cel. Czy przyjmie Pan akces do takiego stowarzyszenia, kiedy ono będzie się tworzyło? W myśl prawa, potrzebujemy minimum 15 członków, i to członków aktywnych! Pozdrawiam, IS
|
deuter |
#38 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-26 00:32#36: Paweł Piekarz - Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Drogi Panie Pawle! W demokracji niestety rządzi większość,a ja niestety obawiam się,że rządzący nami w tej chwili nie są zainteresowani upamiętnieniem naszych współbraci-jest to dla nich temat co najmniej niewygodny-i nie bawmy się w konwenanse oraz udawanie,że nie wiadomo o co chodzi bo takie są fakty . Gdyby to było takie "zwykłe upamiętnienie" to ktoś by się tym zajął,niestety do tej pory nic takiego się nie stało i raczej się nie stanie. Oczywiście niezwykle doceniam fakt,że Pan jest zwolennikiem podobnych akcji. |
Paweł Piekarz |
#39 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-26 22:31#37: Ireneusz Socha - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Panie Irku, raz jeszcze i ostatni: w Dębicy nie ma Żydów jako społeczności, ale w Polsce są Żydzi jako narodowość i powinno im zależeć na uratowaniu obiektu będącego, nawet jeśli nie obiektem sakralnym, to na pewno obiektem historycznym. Świadectwem ich obecności tutaj w Dębicy. Jeśli im nie zależy to cóż, ktoś to musi za nich zrobić, bo nadrzędnym celem powinno być uratowanie Synagogi dla przyszłych pokoleń. Może dzięki temu mniej będzie idiotów piszących po murach hasła antysemickie. Jeśli powstanie fundacja, czy stowarzyszenie, to jeśli będzie taka konieczność chętnie przyjmę Pana zaproszenie i w miarę możliwości i czasu zrobię wszystko by zmienić charakter dębickiej synagogi. Bo czy lubię Żydów, czy nie lubię, czy jestem czy też nie jestem miłośnikiem ich kultury uważam, że po ludzku to, co dzieje się z tym budynkiem jest barbarzyństwem. Jeśli będzie mnie Pan chciał znaleźć to zdaje się, że ma Pan do mnie nr telefonu, a jak nie, to na pewno mają go Andrzej i Marzena. Raz jeszcze dziękuję za inicjatywę i wierzę, że się uda. Paweł Piekarz |
Paweł Piekarz |
#40 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-26 22:47#38: deuter - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Drogi Panie, to jest zwykłe upamiętnienie. Nie pojmuję, jak można robić problem polityczny z takiej sprawy. To jest po prostu stwierdzenie faktu nie podlegającego dyskusjom, kontrowersjom, ani opiniom. Takie mogłyby ewentualnie powstać, gdyby chciano w Dębicy nadać ulicy tytuł np. E.Brzostowskiego, P. Wolickiego, W Jaruzelskiego czy L. Kaczyńskiego (przykłady pierwsze z brzegu). Wtedy można by dyskutować o zasadności i wymieniać opinie na temat poszczególnych kandyadatów na patronów ulic, czy placów w mieście. Tutaj nie ma, a przynajmniej nie powinno być żadnych wątpliwości. To tak, jakby uznać w księdze pamiątkowej budynku X, że w latach takich,a takich mieszkał w tym budynku Pan Y. Nie wnikając czy Pan Y był zwykłym pijakiem, czy szanowanym obywatelem. Co do aspektu politycznego tej sprawy, to napisałem na S24 apel z prośbą o podpisanie powyższej petycji i w 90% pozytywnie zareagowali blogerzy jawnie opowiadający się za PiSem. Zatem przynajmniej, jeśli chodzi o elektorat, to wyborcy PiSu w praktyce pokazali, że są zainteresowani pielęgnowaniem historii i to nie tylko historii Polaków, ale też Żydów. W tej dyskusji pojawił się wpis młodych lewicowców popierających tą petycję. Zatem poparcie dla idei jest z róznych stron. Trzeba teraz tylko zrobić wszystko by temat nie umarł z powodu braku szerszego zainteresowania, a być może uda się go zakończyć powodzeniem. |
d |
#41 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-07-27 01:54#40: Paweł Piekarz - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Cóż - jak powiedziałem bardzo chciałbym się mylić w tej sprawie. Jeśli tak jest w istocie jak Pan napisał to się cieszę-może dlatego,że to młode pokolenie bo w starym stereotypy bez żadnego pokrycia w faktach mocno się trzymają. Jeśli temat nie podlega kontrowersjom to czemu pozwala się na obracanie tego budynku w ruinę ... Pozdrawiam ! |
#42 Ważna uwaga2012-07-29 11:45Nasza petycja nie ma charakteru politycznego, dlatego nie zwracam uwagi na sympatie partyjne sygnatariuszy. Najważniesze, że chcecie pomóc w upamiętnieniu Żydów dębickich. I za to dziękuję wszystkim w dwójnasób. |
deuter |
#432012-07-30 17:12Byłem dzisiaj w naszej synagodze-nie odwiedzałem jej od kilku lat - stan to po prostu zgroza,szczególnie interesująco prezentuje się kolekcja parasolek na tle kilkuletniego grzyba ściennego i plam po wilgoci. Jakbym był turystą i wiedział co to za obiekt - teoretycznie bo co turysta ma robić w Dębicy - pomyślałbym,że naprawdę dziwni ludzie tu mieszkają. Od strony parkingu wali się ściana,w ogóle akurat było po deszczu i obiekt sprawia wrażenie nasiąkniętego wilgocią. Przy odpowiednich nakładach mogłoby to być piękne miejsce i wizytówka miasta - dookoła wejścia zostało chyba nawet ówczesne utwardzenie terenu w postaci głazów - oczywiście w miejscach gdzie jakiś racjonalizator nie pozalewał ich betonem,żeby było bardziej "równo". Generalnie smieszno i straszno,a przede wszystkim żal i wielka szkoda ... |
Gość |
#442012-08-06 09:21Bardzo dobre i szlachetne przedsiewzięcie. Zawsze w takich kwestiach możecie Państwo liczyć na moje osobiste poparcie. |
Pawel Piekarz |
#45 bardzo ciekawy tekst2012-08-07 23:34 |
Pawel Piekarz |
#46 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny2012-08-07 23:36#41: d - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co można zrobić, gdy zarząd miasta jest gospodarny Nie bylbym taki pewien czy bez pokrycia w faktach:) I nie jestem pewien, czy wszystko to jedynie stereotypy. |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2012-08-12 12:54- Date of removal: 2012-08-12
- Powód usunięcia:
#48 Zamknięcie ankiety2012-09-03 15:26Dziękuję serdecznie wszystkim osobom, które poparły mój pomysł. Jestem bardzo zadowolony, że udało się zebrać aż 279 podpisów. Teraz jest to NASZ pomysł. Oby urzędnicy miejscy wzięli naszą propozycję na poważnie. Wysłałem ją dziś do Rady Miejskiej Dębicy. Zobaczymy. Będę informował o rozwoju wypadków :-) Pozdrawiam wszystkich! IS |
2012-09-10 00:11- Date of removal: 2012-09-12
- Powód usunięcia:
2012-09-10 00:21- Date of removal: 2012-09-12
- Powód usunięcia:
|
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
NIE dla wyburzenia "Pałacyku pod Pszczółką" w Limanowej
Poprawa prawa! Nieuczciwym najemcom mówimy Nie
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Apel o kontynuację budowy CPK
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
#RatujmyFyrtel
NIE farmom fotowoltaicznym w okolicy Źródeł Łyny #RatujmyŁynę
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Apel do Pani Prezydent Aleksandry Kosiorek o uniemożliwienie zabudowy zielonych i leśnych terenów przy ulicach Bosmańskiej i Śmidowicza oraz wprowadzenie konkretnych zmian do MPZP dzielnicy Oksywie.
2496 Utworzone: 2025-04-16
Petycja w sprawie objęcia ochroną Stawów Podgórzyńskich
1952 Utworzone: 2025-05-03
Wyżywienie w placówkach szkolnych i przedszkolnych w gminie Grodzisk Mazowiecki 2024/2025
344 Utworzone: 2025-05-08
Protest przeciwko planom wycinki lasów na Lublinku w Łodzi, co umożliwia przyjęty mpzp
2742 Utworzone: 2025-04-10
#RatujmyFyrtel
5500 Utworzone: 2025-04-30
Stop przemocy wobec medyków - medyczna niebieska karta, rejestr agresywnych pacjentów teraz!
12386 Utworzone: 2025-04-29
Petycja w sprawie zabytkowej wiaty Szczecin-Pogodno
50 Utworzone: 2025-05-10
Petycja przeciwko wycince alei wiązów i klonów na ul. Wojska Polskiego
1020 Utworzone: 2025-05-03
Dożywocie to za mało — chcemy realnych kar za śmierć dzieci z rąk oprawców!
285 Utworzone: 2025-05-09
DOŚĆ PARALIŻU KOMUNIKACYJNEGO PRZY MC DONALD`S W WESOŁEJ!! ŻĄDAMY PILNEJ PRZEBUDOWY SKRZYŻOWANIA TRAKTU BRZESKIEGO I UL. PIŁSUDSKIEGO AŻ DO SULEJÓWKA!!
674 Utworzone: 2025-04-28
Nie dla sprzedaży terenu Parku Rozkówka w Będzinie! - List Otwarty
342 Utworzone: 2025-05-07
Petycja do Prezydenta Miasta Biała Podlaska o usunięcie flagi Ukrainy z budynku urzędu
324 Utworzone: 2024-11-23
Ścieżka pieszo-rowerowa Dywity - Brąswałd
59 Utworzone: 2025-05-05
Petycja w sprawie sprzeciwu wobec zamknięcia oddziałów ginekologiczno-położniczego oraz noworodkowego w Szpitalu w Gostyniu
2608 Utworzone: 2025-05-06
Wniosek o przywrócenie połączenia lotniczego Kraków (KRK) - Reykjavik (KEF) Request for the Reinstatement of the Kraków (KRK) - Reykjavik (KEF) Flight Connection
21 Utworzone: 2025-05-11
Przywrócenie do użytku linii kolejowej 176 Racibórz Markowice -- Olza
85 Utworzone: 2025-05-09
Petycja o zwiększenie liczby patroli policyjnych w rejonie Parku Hallera w Dąbrowie Górniczej
66 Utworzone: 2025-05-08
Nie tędy droga Elblągu!
34 Utworzone: 2025-04-30
Podwyżka dla pracownikow ORDERPICKER/ Bigger pay rise for ORDERPICKER
546 Utworzone: 2025-04-15
PROŚBA DO WŁADZ MIASTA TORUNIA O RATOWANIE WINNICY WSCHODNIEJ
648 Utworzone: 2025-04-16