Petycja dotycząca poprawy bezpieczeństwa mieszkańców poprzez ułatwienie wyjazdu z osiedla Franciszkańska 2, 2A, 4, 4A oraz spowolnienie ruchu na całej długości ulicy Franciszkańska w Suwałkach.

W związku z przeprowadzoną inwestycją drogową, tj. przebudową ulicy Franciszkańskiej oraz budową ulicy Rodziny Rylskich, My jako mieszkańcy osiedla Franciszkańska, bloki nr 2, 2A, 4, 4A, zgłaszamy, iż wykonane prace pogorszyły bezpieczeństwo naszych mieszkańców oraz naszych dzieci. Po wykonaniu poszerzenia jezdni na ul. Franciszkańskiej, kierowcy przejeżdżający tą ulicy poruszają się z dużą prędkością, nie dostosowując się do ograniczenia prędkości do 30 km/h, jaka obowiązuje w tej strefie. Ponadto, wybudowane miejsca postojowe z obu stron wyjazdu z naszego osiedla znacznie ograniczają widoczność przy włączaniu się do ruchu, przy wyjeździe z osiedla. Niejednokrotnie należy wyjechać pojazdem na jezdnię aby mieć możliwość zobaczyć czy coś jedzie. Ten manewr jest bardzo niebezpieczny, zwiększa ryzyko kolizji. Zaparkowane pojazdy oraz busy po obu stronach zjazdu ograniczają tą widoczność. Przed inwestycją, mieliśmy zjazd z prawoskrętem w osiedle. Była bardzo dobra widoczność po obu stronach, oraz pojazdy poruszające się ulicą Franciszkańską poruszały się dużo wolniej ze względu na węższą i nierówną jezdnię. Było dużo bezpieczniej niż jest teraz. Ogromnym problemem jest również wykonanie manewru parkowania lub włączenia się do ruchu z tych miejsc parkingowych, ze względu na szybko poruszające się pojazdy na przedmiotowej ulicy. Zostało również przeniesione przejście dla pieszych w inne miejsce. Kierowcy jeżdżący na pamięć, wielokrotnie nie zauważają tego przejścia i nie przepuszczają pieszych bądź bardzo gwałtownie hamują. Bezpieczeństwo dzieci, które każdego dnia poruszają się wzdłuż tej ulicy do szkoły, jest bardzo zagrożone. Nie możemy na to bezczynnie patrzeć! Zgłoszenia na Policję nie przynoszą żadnych efektów w poprawie bezpieczeństwa.
W związku z powyższym, My jako mieszkańcy osiedla i mieszkańcy miasta Suwałki zwracamy się do Pana Prezydenta o pomoc w poprawie naszego bezpieczeństwa. W suwalskich jednostkach pracuje wielu specjalistów i drogowców, którzy posiadają wiedzę jak rozwiązać nasze problemy. My jako mieszkańcy możemy zaproponować ze swojej strony pomysły takie jak:
 Montaż dużych luster naprzeciw wyjazdu z osiedla bloków nr 2, 2A, 4, 4A, celem poprawy widoczność podczas włączania się do ruchu.
 Budowa wyniesionego przejścia dla pieszych w miejscu istniejącego na ul. Franciszkańskiej na wysokości bloku nr 8 lub zamontowanie progów skutecznie zwalniających prędkość pojazdów tuż przed przejściem dla pieszych w celu spowolnienia ruchu na tej ulicy.
Mając na uwadze powyższe liczymy, że władzom miasta ważne jest bezpieczeństwo ich mieszkańców i nasze problemy zostaną rozwiązane.

Hubert Leszczyński    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Hubert Leszczyński do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.