Petycja o dodatkowy kurs pociągu REGIO na trasie Przemyśl Główny-Jarosław-Przeworsk

Szanowni Państwo, drogie Koleżanki i Koledzy!

Zwracam się do Was z prośbą o podpisanie petycji i przekazanie jej dalej, osobom zainteresowanym opisanym problemem oraz ich bliskim i przyjaciołom.

Petycja dotyczy ustanowienia dodatkowego kursu pociągu REGIO na trasie Przemyśl Główny-Jarosław-Przeworsk po godzinie 22 codziennie.

Przemyśl i Jarosław są ośrodkami, w których pracuje, uczy się i studiuje wiele osób z okolicznych miejscowości. Są jedynymi miastami w okolicy zapeniającymi wielu osobom nie tylko mozliwości zatrudnienia , ale także rozwoju osobistego czy rozrywki.

Wiele z zainteresowanych osób zmuszona jest zrezygnować z możliwości, jakie oferują te miasta, ze względu na brak transportu zarówno publicznego, jak i prywatnego. Na trasie tej po godzinie 19:35 nie kursuje żadna linia umozliwiająca powrót do domu.

Przemyśl i Jarosław zapewniają wiele miejsc pracy w sektorze  prywatnym i państwowym. Zawody te, w większości, jak sklepy spożywcze, odzieżowe, kawiarnie itp., charakteryzują się zmianowym czasem pracy, która kończy się ok. godziny 22.

Ponadto miasta te są skupiskiem ludzi młodych- znajduje się w nich wiele szkół średnich oraz uczelnie. Ośrodki te zapewniają różne formy rozwoju- koła zainteresowań, sekcje sportowe, kino, teatr, rózne zajęcia pozalekcyjne- z których nie mogą korzystać zwłaszcza ludzie młodzi, nie posiadających własnego samochodu.

Ustanowienie  dodatkowego kursu Pociągu REGIO stworzy dla wielu osób szanse na znalezienie pracy, rozwój osobisty, umożliwi korzystanie z dóbr kulturalnych niedostępych w małych miejscowościach.

Proszę podpisz petycje i przekaz ją dalej.

Razem możemy więcej!

Składając podpis, uprawniam Aleksandra Kanak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.