Petycja przeciwko zwężeniu ul.Górczewskiej w Warszawie

Warszawa, 13.12.2018

Pan Rafał Trzaskowski

Prezydent m. st. Warszawy

pl. Bankowy 3/5

PETYCJA

Szanowny Panie Prezydencie,

W związku ze zbliżającym się końcem budowy II linii metra na odcinku Rondo Daszyńskiego - Księcia Janusza i planowanym zwężeniu ul. Górczewskiej na odcinku między ul. Młynarską a al. Prymasa Tysiąclecia z trzech pasów na dwa, chciałbym zaapelować o ponowne rozważenie zasadności tej decyzji.

Uważam, że decyzja ta została zbyt pochopnie podjęta, ponieważ jest to jedna z najbardziej ruchliwych dróg komunikacyjnych w Warszawie. Zwężenie ulicy przyczyniłoby się do olbrzymich korków, utrudniających poruszanie się po mieście mieszkańcom okolicznych osiedli, dzielnic oraz podwarszawskich miejscowości, m.in. Starych Babic. Byłoby to uciążliwe, szczególnie w godzinach szczytu.

W przyszłości możliwe jest również wyodrębnienie jednego pasa ruchu dla autobusów, co spowodowałoby zwężenie ulicy dla samochodów do jednego pasa. Oznacza to jeszcze większe utrudnienia na ul. Górczewskiej.

Podobną decyzję podjęto w sprawie odcinka ul. Świętokrzyskiej między ul. Marszałkowską a ul. Tamka, na którym często występują korki.

Według mnie przykład ten potwierdza zasadność mojej petycji do Pana, a twierdzenie, że wszyscy przesiądą się do komunikacji miejskiej (metra) jest mało prawdopodobne.

Z wyrazami szacunku,

Szymczyk Maciej

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Maciej Szymczyk. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.