Pozostawmy wiedzę o Powstaniu Wielkopolskim w podstawie programowej nauczania!

flaga2.jpgSzanowna Pani
Barbara Nowacka
Minister Edukacji Narodowej

Szanowna Pani Minister,

zaniepokoiły mnie propozycje zmian w programie historii przekazywanej w liceach ogólnokształcących i technikach z treści nauczania w zakresie podstawowym, które zakładają rezygnację z punktu dotyczącego genezy Powstania Wielkopolskiego 1918–1919 oraz jego znaczenia dla odrodzenia się państwa polskiego i obrony jego niepodległości w 1920 roku.

To jedno z najwżniejszych wydarzeń w naszej historii ze względu na jego specyfikę oraz zwycięstwo jakie przyniosło. Było ono możliwe tylko i wyłącznie dzięki zaangażowaniu wszystkich mieszkańców Wielkopolski. Wieloletnia praca u podstaw, dążąca do zachowania i wspierania własnej kultury, języka, gospodarki, zaowocowała doskonałym przygotowaniem, wyczuciem czasu, perfekcyjną organizacją, dając fantastyczne wyniki: przejęcie kontroli nad regionem i wzmocnienie odradzającego się państwa polskiego.

Bohaterem Powstania Wielkopolskiego jest społeczeństwo regionu - kobiety i mężczyźni. Kobiety, zwane przez nas "matkami chrzestnymi" Powstania, działaczki społeczne, które poprzez pracę na rzecz edukacji i kultury uchroniły młode pokolenia przed systemową germanizacją. Mężczyźni, którzy działając wspólnie z kobietami w pracy organicznej na rzecz zachowania tożsamości narodowej, stanęli następnie w 1918 i 1919 roku do walki zbrojnej (w której brały udział również kobiety).

Powstanie Wielkopolskie to fascynująca historia współpracy ponad podziałami, doskonałego zorganizowania całego społeczeństwa, wreszcie sukcesu i wzajemnego wsparcia. Jest niezmiernie ważne, by wiedza o nim, dotarła do dzisiejszego pokolenia. Zbyt dużo w procesie nauczania mówimy o tragicznych wydarzeniach w naszej historii, a zbyt mało czasu poświęcamy na mówienie o tym, co się nam udało!

Apeluję do Pani Minister o pozostawienie wiedzy o Powstaniu Wielkopolskim w podstawie programowej nauczania.

Paweł Sowa, Radny Miasta Poznania

Każda i każdy z nas może wysłać petycję do Pani Minister. Adres poczty elektronicznej Ministerstwa Edukacji Narodowej: kancelaria@men.gov.pl

Podpisując, upoważniam Paweł Sowa do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.