Prośba do Prezydenta m.st. Warszawy Pana Rafała Trzaskowskiego o wprowadzenie bezwzględnego zakazu sprzedaży, kupna, posiadania i używania petard hukowych w obrębie miasta Warszawy

Szanowny Panie Prezydencie,

w imieniu mieszkańców miasta, którzy sami nie mogą prosić Pana o pomoc, zwracam się do Pana z prośbą o wprowadzenie bezwzględnego zakazu sprzedaży, kupna, posiadania oraz używania petard hukowych w obrębie miasta st. Warszawy w każdym okresie roku.

Co roku w ciągu tygodnia przed i po Sylwestrze giną dziesiątki zwierząt domowych i wolno żyjących. Ptaki, psy, koty, zwierzęta leśne przeżywają ogromny stres, chorują, umierają na serce lub uciekają w panice na oślep i giną pod kołami samochodów. Huk budzi hibernujące nietoperze, które umierają masowo, ponieważ nie mają pożywienia. Mniejsza liczba nietoperzy oznacza większą ilość komarów i meszek latem.

Rozumiemy potrzebę świętowania Nowego Roku, ale nie zgadzamy się, by odbywało się to kosztem naszych braci mniejszych. Zrobił Pan już pierwszy krok: zakazał Pan pokazu fajerwerków opłacanych przez Miasto, pora na kolejny. W swojej kampanii używał Pan hasła "Warszawa dla wszystkich" - bardzo prosimy, aby potraktował Pan to jako zobowiązanie.