PROTEST MIESZKAŃCÓW ŁĄKI W SPRAWIE BUDOWY ZAMKNIĘTEGO OSIEDLA

Jako mieszkańcy Łąki wyrażamy sprzeciw wobec inwestycji deweloperskiej, jaką ma być budowa zamkniętego osiedla na ulicy Łukasiewicza.

Ulica Łukasiewicza w Łące jest przykładem historycznego założenia urbanistycznego, które datuje się na okres późnego średniowiecza. To jeden z nielicznych przykładów na ziemi pszczyńskiej, gdzie zachowały się fragmenty zabudowy wiejskiej o tradycyjnym układzie wiejskim, z historycznymi budynkami oraz starodrzewiem. Jest to element dziedzictwa kulturowego ziemi pszczyńskiej, które winno się za wszelką cenę chronić. W wyniku inwestycji i budowy zostaną bezpowrotnie zniszczony krajobraz kulturowy, który stanowi element naszego dziedzictwa kulturowego. W szczególności chcialibyśmy zwrócić uwagę na następujące aspekty:

IMG_2633.jpgzdj. autorstwa Doroty Brauntsch

1.  Aspekt kulturowy. Cała wieś Łąka, a szczególnie ulica Łukasiewicza jest przykładem doskonale zachowanych śladów historycznego układu osadniczego, można odczytać dawną, charakterystyczną organizację przestrzenną. Zawiera ona wiele elementów symbolicznych (układ zabudowy, lokalizacja sadów i ogrodów, rozkład ulic i cieków wodnych), które poprzez inwestycje zostaną zniszczone. (pełen opis tematu w książce „Śląskie prace etnograficzne. Ziemia pszczyńska” pod red. Marii Lipok-Bierwiaczonek). Dodatkowo inwestycja taka jest sprzeczna z ochroną dziedzictwa kultury w przestrzeni wiejskiej albowiem: - Nie zachowuje zwartego charakteru zabudowy i wkracza na obszar dolin rzecznych i ekspo­nowanych wzniesień oraz nie utrzymuje dominacji terenów  otwartych nad tere­nami zabudowanymi.  - Nie jest harmonijnym kształtowaniem nowej architektury na podstawie indywidualnych, spójnych koncepcji obejmujących całe jednostki bądź układy osadnicze, z uwzględnieniem cech tradycyjnej architektury lokalnej, w tym formy i skali obiektów, kolorystyki, rodzimych materiałów budowlanych oraz rodzaju ogrodzenia.  - Nie chroni zachowanych obiektów zabytkowych, w tym małej archi­tektury, wraz z ich otoczeniem oraz nie przywraca im utraconych warto­ści historycznych, architektonicznych i krajobrazowych.  - Nie jest utrzymywaniem, utrwalaniem oraz przywracaniem   czytelności historycznych układów zabudowy wraz z wiejskimi stawami oraz zielenią towarzyszą­cą, przy jednoczesnym dostosowaniu ich do istniejących potrzeb zależnych od czynników społecznych i gospodarczych
  2. Aspekt przyrodniczy. Ulica Łukasiewicza jest terenem pośrednim ochrony wód Jeziora Goczałkowickiego, zbiornika wody pitnej, a inwestycja taka zagraża utrzymaniem optymalnego stanu jej ochrony. Dodatkowo ulica Łukasiewicza jest granicą obszaru ochrony przyrody Natura 2000 Dolina Górnej Wisły.                    Na terenie inwestycji występują starodrzewia o charakterze przyszłych pomników przyrody (główne gatunki drzew: klon pospolity, dąb szypułkowy, kasztanowiec) oraz jest to obszar lęgowy ptactwa będącego pod ochroną. Udokumentowane jest występowanie na tym obszarze następujących gatunków rzadkich ptaków: sowa uszatka, dzięcioł zielony, dzięcioł duży, drozd śpiewak, pustułka, zaganiacz, kowalik, mysikrólik (dane na podstawie strony xeno-canto.org)zz
  3. Aspekt infrastruktury. Ulica Łukasiewicza posiada ograniczoną przepustowość, a liczba samochodów, które będą mieli domniemani przyszli mieszkańcy jest zbyt wielka, aby sprostać wielkości jezdni i braku chodnika. Te dodatkowe kilkadziesiąt samochodów w pełni zablokuje ruch.

Tradycyjna zabudowa wiejska na ulicy Łukasiewicza to nie zamknięte osiedla wielorodzinne, to nie domy dwulokalowe z własną infrastrukturą parkingami i uliczkami…to 100 letnie sady, gospodarstwa i ludzie.

To rolnicy uprawiający swoją ziemię. Inwestycja, której dotyczy postępowanie administracyjne nie wpisuje się w krajobraz terenu ulicy Łukasiewicza, może jedynie zniszczyć wyjątkowość tego miejsca. Dwustu, trzystuletnie dostojne drzewa rosnące na terenie ww. działek powinny zostać objęte ochroną a taka inwestycja nie zakłada tego typu działań.

Teren ten jest wyjątkowo malowniczy i piękny, stanowi skarb naszej wsi, pod wieloma względami zwłaszcza etnograficznym, przyrodniczym. Na ulicy słychać koguta, kury, kaczki, można zobaczyć gęsi, krowy, dzięcioły na starych drzewach. Mieszkańcy to ludzie z własną tożsamością, tradycjami, obyczajami i prostym życiem w zgodzie z naturą.

W dzisiejszych czasach obserwować można tendencje dbałości o tradycje, zachowanie terenów wiejskich, tworzenie obszarów objętych ochroną ( mam tu na myśli nasze drzewa, architekturę), a tego typu zabudowa w żaden sposób nie pasuje do działań związanych z ochroną lokalnej kultury, krajobrazu, tradycji, historii. Biorąc pod uwagę aspekty ekologiczne inwestycja ta również nie jest zgodna z naszymi oczekiwaniami – spaliny z samochodów na drodze wśród pól, sama budowa i infrastruktura z tym związana.

Ulica Łukasiewicza w Łące stanowi wyjątkowo malownicze miejsce a lokalni twórcy, artyści wielokrotnie wykorzystywali krajobrazy właśnie stąd. Zdjęcia starego ceglanego domu wśród starodrzewu, który znajduje się na terenie działek planowanych pod ww inwestycję można było podziwiać na wystawie Doroty Brauntsch w pszczyńskim skansenie, o ulicy można też przeczytać w książce Pni Doroty „Domy bezdomne”.

https://www.facebook.com/ceglanedomy/ strona ze zdjęciami (również ulicy Łukasiewicza) Pani Doroty Brauntsch.

https://www.vogue.pl/a/domy-bezdomne-dom-trwa-tylko-wtedy-gdy-jest-zamieszkany wywiad Pani Doroty na temat ww. książki

Nie zmieniajmy tego, chrońmy ten krajobraz naszą małą ojczyznę, nasz dom.

https://dziennikzachodni.pl/pszczyna-w-lace-ma-stanac-zamkniete-osiedle-mieszkancy-protestuja-pod-topor-pojda-300letnie-drzewa/ar/c9-15206458 artykuł o proteście mieszkańców w Dzienniku Zachodnim

https://www.pless.pl/wiadomosci/65147-mieszkancy-protestuja-przeciw-budowie-zamknietego-osiedla-laka artykuł o proteście na portalu internetowym pless.pl

Mieszkańcy Łąki    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Łąki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.