Ryszard Niebieszczański - Honorowy Obywatel Gminy Kłodzko

_DSC1849.jpgSzanowny Panie Wójcie,

Zwracamy się do pana z prośbą o nadanie tytułu Honorowego Obywatela Gminy Kłodzko dla Ryszarda Niebieszczańskiego

Ryszard Niebieszczański – mąż, ojciec dwójki dzieci (syn i córka), dziadek trójki wnucząt. Swoją przygodę z polityką rozpoczął w roku 1986.

W 1994 roku osiągnął podwójny sukces na polu zawodowym, uzyskując miejsce w Radzie Gminy, oraz Urząd Wójta Gminy Kłodzko. Nowo powołana Rada Gminy w 1998r., ponownie wybrała go na Urząd Wójta Gminy Kłodzko. W 1999r. stanął na czele struktur PSL w powiecie kłodzkim. Kandydował w pierwszych bezpośrednich wyborach na Urząd Wójta, w 2002 roku pokonał  kontrkandydatów w I turze wyborów, otrzymując 69,6% głosów. Swój sukces powtórzył również w 2006r. poprawiając wynik wyborczy aż do 73% głosów. Była to ostatnia kadencja Ryszarda Niebieszczańskiego,  który nie zdecydował się ubiegać po raz piąty o urząd wójta w wyborach samorządowych w 2010r., w tym samym roku został wybrany do Rady Powiatu Kłodzkiego.

Jest osobą rozpoznawalną, nie tylko w powiecie kłodzkim, ale również w województwie i kraju. Nie zampomina o pielęgnacji tradycji Ludowych i wartości kulturowych. Wśród ważniejszych osiągnięć i funkcji pełnionych przez Ryszarda Niebieszczańskiego można wymienić:

* wieloletnie piastowanie funkcji Wójta Gminy Kłodzko (4 kadencje),

* wybrany na Radnego Powiatu Kłodzkiego (z najlepszym wynikiem w powiecie),

* w 2002 roku został zwycięzcą w ogólnokrajowym rankingu prowadzonym przez TVP na „Wójta Roku” (do tej pory jest jedynym zwyciężcą z Dolnego Śląska).

* Wielokrotnie zasiadał w Radzie Naczelnej PSL oraz przez dwie kadencje pełnił funkcję Krajowego Rzecznika Dyscyplinarnego.

Jest doskonałym nauczycielem dla młodzieży, wśród osób, które u jego boku awansowały i osiągały sukcesy należy wymienić Urszulę Panterałka, Stanisława Longawę, Bogusława Wijatyka, Ilonę Antoniszyn – Klik i wielu, wielu innych...

W 2011 roku za swoją działalność oraz pomoc na rzecz młodzieży został Honorowym Członkiem Forum Młodych Ludowców Powiatu Kłodzkiego.

Jest założycielem Automobilklubu oraz Aeroklubu Ziemi Kłodzkiej.

Uhonorowany Krzyżem św. Stanisława oraz Pierścieniem św. Stanisława za życzliwość, pomoc i szczególne zasługi dla Diecezji Świdnickiej.

Ryszard Niebieszczański jest osobą doświadczoną i kompetentną. Piastując przez wiele lat różne stanowiska dał się poznać jako aktywny i skuteczny gospodarz i polityk. Jest człowiekiem charyzmatycznym i pewnym siebie, wymagającym wiele od siebie i swoich pracowników, potrafiący słuchać innych, darzony dużym uznaniem i szacunkiem. Zawsze jest blisko ludzi i ich spraw, a problemy społeczne traktuje z najwyższym uznaniem.

Rozwój wsi i sprawy młodzieży są dla niego sprawami niezwykle istotnymi; angażując się w działalność na rzecz dzieci, młodzieży oraz osób niepełnosprawnych dał się poznać jako osoba pełna poświęcenia i zapału. Pomimo swojego statusu zawsze potrafi znaleźć czas dla każdego.

Niniejszym zwracam się o pozytywne rozpatrzenie wniosku.

z poważaniem,

Grupa Inicjatywna