Pomnik przyrody w lesie chotomowskim.

Dzień dobry!

Przygotowany został wniosek do gminy Jabłonna o uznanie za pomnik przyrody wszystkim nam znanego drzewa: Strażnika Lasu Chotomowskiego.

Pozytywny finał rozpatrzenia wniosku będzie tym bardziej prawdopodobny jeśli znajdzie poparcie u większej ilości mieszkańców naszej gminy. Strażnik lasu to dąb, nie ma szczególnych walorów przyrodniczych jak wielkość, ale poprzez swój wyjątkowy kształt ma duże znaczenie społeczne, edukacyjne i krajobrazowe. To również stanowi przesłankę zgodnie z ustawą o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 (art.40) o uznanie za pomnik przyrody.

Szczególna wartość tego drzewa jest subiektywna. Dla mnie jest wyjątkowe, ale do urzędników już niekoniecznie. Jeśli więcej osób poprze wniosek to nasze starania mają większą szansę powodzenia. Co ma szczególne znaczenie w sytuacji, gdy w okolicy odbywa się znaczna wycinka drzew. Pomnik przyrody jak i jego otoczenie zostaje objęte szczególną ochroną - zwłaszcza przed wycinką.

Bardzo proszę o pomoc i poparcie wniosku.

Link do wniosku (plik PDF): https://drive.google.com/file/d/16YMnVh8lk49BPPvjtxTYoRsSGxSZ8ocB

StrażnikLasu_m.jpg

Tomasz Niedzielski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Tomasz Niedzielski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.