Petycja w sprawie utrzymania działalności Ośrodka Rehabilitacji w Kochcicach

Skontaktuj się z autorem petycji

KOCHCICE potrzebują Twojego 1% podatku

2021-02-11 21:47:02

Szanowni Państwo! Jak zapewne wiecie, również dzięki Waszym głosom udało się uratować nasz ośrodek. Co prawda narazie tylko do końca pierwszego półrocza 2021, ale lepsze to niż gdyby już został zlikwidowany, co niestety nadal jest realnym zagrożeniem.

Wierzymy, że dalsza mobilizacja społeczeństwa, pacjentów, samorządowców i pracowników przy przychylności Urzędu Marszałkowskiego doprowadzi w końcu do stabilizacji i rozwoju tego ważnego dla nas wszystkich miejsca.

Pragniemy poinformować, że po raz pierwszy w historii pojawiła się możliwość przekazania 1% podatku na rzecz Ośrodka Rehabilitacji w Kochcicach! Jest to bardzo dobra wiadomość, gdyż jak wiadomo ośrodek ma przed sobą niecałe pół roku aby wykazać, że jest sens by dalej istniał. Wśród wielu absurdalnych powodów dla których istnieje parcie by go zlikwidować, jeden to zła kondycja finansowa. Nie wnikając w przyczyny tego stanu rzeczy, aby obalić i ten argument, zwracamy się do wszystkich, którym na sercu leży przyszłość tego miejsca o przekazanie 1% swojego podatku z deklaracji rocznej PIT na rzecz Oddziałów Rehabilitacji w Kochcicach. Przypominamy, że nie wiąże się to z żadnym dodatkowym obciążeniem finansowym, gdyż podatek i tak każdy musi zapłacić, zaś w tym przypadku jedynie decydujemy na co chcemy przeznaczyć naszą część.

Jeżeli uznacie Państwo, że to dobry cel i zechcecie tym sposobem wyrazić swoją sympatię dla tego jednego z najlepszych miejsc, gdzie troszczą się o Wasze zdrowie podajemy numer KRS 0000068926, który należy wpisać w pozycję 132 zeznania podatkowego, zaś w pozycji 134, jako cel szczegółowy KONIECZNIE wpisać KOCHCICE, tak by środki trafiły we właściwe miejsce.

Społeczny Komitet Obrony Działalności Rehabilitacji w Kochcicach

Dziś może zapaść decyzja o likwidacji ośrodka rehabilitacji w Kochcicach

2020-11-16 07:51:15

Szanowni sygnatariusze,

pomimo naszych wspólnych działań w kierunku uratowania działalności ośrodka rehabilitacji w Kochcicach, dziś 16 listopada o godzinie 11.00 na zdalnej sesji Sejmiku Województwa Śląskiego najprawdopodobniej będzie głosowana sprawa dalszego działania rehabilitacji w dotychczasowym miejscu. Niestety na ostatniej sesji Komisji Polityki Społecznej i Ochrony Zdrowia padły nieprawdziwe słowa odnośnie przyczyn złej kondycji ośrodka w Kochcicach, które mogą spowodować niekorzystny wynik dzisiejszego głosowania. Jednym z argumentów jest ten, jakoby pacjenci nie chcieli przyjeżdżać na leczenie do Kochcic, podczas gdy sami pytajac o leczenie dowiadujecie się Państwo, że kolejka jest na przeszło 4 lata! Jeśli ktoś z Państwa czuję się oburzony tym, że rok 2020 stanie się ostatnim w którym istnieje ośrodek rehabilitacji w Kochcicach, może jeszcze teraz, zanim zapadnie ostateczna decyzja, kontaktować się z Urzędem Marszałkowskim by wyrazić swoją opinię.

Społeczny Komitet Obrony Działalności Rehabilitacji w Kochcicach

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.