Apel o upamiętnienie w Józefowie postaci Józefa Piusa Dziekońskiego

Do Radnych Miasta Józefów

Szanowni Państwo Radni,

Jako miłośniczki i miłośnicy lokalnego dziedzictwa kulturowego, architektury i historii z całego kraju zwracamy się z apelem o upamiętnienie postaci wybitnego architekta Józefa Piusa Dziekońskiego poprzez zmianę nazwy „ul. Dziekońska” na „ul. Józefa Piusa Dziekońskiego”.

Józef Pius Dziekoński był architektem, który bezsprzecznie wpłynął na charakter polskiej architektury kościelnej przełomu XIX i XX wieku. Był twórcą stylu wiślano-bałtyckiego nazywanego też „neogotykiem nadwiślańskim”. Zaprojektował ponad 70 kościołów, w tym Kościół św. Floriana, Kościół Zbawiciela, przebudował kościół św. Aleksandra na pl. Trzech Krzyży. Projektował też kościoły m.in. w Żyrardowie i Radomiu. Był także autorem projektów budynków użyteczności publicznej, m.in. gmachu szpitala Dzieciątka Jezus czy Szpitala Tworkowskiego w Pruszkowie. W samym Józefowie wybudował willę Jakubówka, która dziś jako zabytek pełni funkcję przedszkola. Mazowsze i polska architektura bez Józefa Piusa Dziekońskiego nie byłyby takie same. Warto też dodać, że Józef Pius Dziekoński był pierwszym dziekanem Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej. Za swoje zasługi dla kształtowania architektury narodowej został odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski oraz papieskim Orderem Świętego Grzegorza Wielkiego.

W 1898 Józef Pius Dziekoński zamieszkał w podwarszawskim Józefowie. Niemal nad samym Świdrem, przy dzisiejszej ulicy Wodnej 13 wybudował dom Willę Tomaszówek, w którym zamieszkała jego rodzina. Ścieżka prowadząca nad Świder wzdłuż czerwonego muru otaczającego posiadłość J.P. Dziekońskiego, kiedy przekształciła się w ulicę, otrzymała nazwę Dziekońska – od jego nazwiska, ale niepoprawnie. Warto to skorygować zmieniając nazwę z ul. Dziekońska na ul. Józefa Piusa Dziekońskiego, nie tylko po to, by upamiętnić tego wybitnego architekta, ale też wyjątkowego mieszkańca dzisiejszego Józefa. Skorygowana nazwa będzie lepiej przypominać o historii tego miejsca. Tym bardziej, że w okolicy do dziś pozostały ślady tamtego czasu – ruiny Willi Tomaszówka czy figura Matki Boskiej.

Znajomość historii miasta i jego mieszkańców to podstawa budowania tożsamości kulturowej lokalnej społeczności. Plaża nad Świdrem oznaczana jest na mapach i nazwana przez wiele osób plażą Świder-Czerwone Mury. Niewiele osób wie, że to określenie pochodzi właśnie od posiadłości Józefa Piusa Dziekońskiego – architekta, którego projekty mogą zwiedzać w całej Polsce. Wiedza o tym, że mieszkał w Józefowie będzie dla mieszkańców tego miasta ważnym powodem do dumy. To szalenie ważne w kontekście przemian społecznych związanych z napływem nowych mieszkańców do Józefowa, którzy nie znają historii tego niezwykłego miasta i jego dawnych mieszkańców.

W związku z powyższym apelujemy do Państwa Radnych, byście podejmując decyzję o upamiętnieniu Józefa Piusa Dziekońskiego uwzględnili aspekt związany z lokalnym dziedzictwem materialnym i niematerialnym i skorygowali nazwę dzisiejszej ul. Dziekońskiej na ul. Józefa Piusa Dziekońskiego.

Podpisując, upoważniam Anna Czyżewska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.