Gumieńce kochają psy - protest przeciwko likwidacji wybiegu dla psów przy ul. Poronińskiej - Krakowskiej

wybieg2.jpgMieszkańcy ul. Poronińskiej i Krakowskiej protestują przeciwko wybiegowi dla psów i żadają jego likwidacji. Zebrali pięćdziesiąt podpisów za jego likwidacją.

Wybieg powstaje w parku przy ul. Poronińskiej i Krakowskiej w ramach rewitalizacji parku. Cały obszar parku ma 8240 m2, wybieg zajmuje nieznaczną część tego terenu - ok 800 m2. Wybieg bezpośrednio nie graniczy z sąsiednimi posesjami, jest od nich oddalony.

39786125_270840883746601_4207575723822546944_n.jpg

Pomimo, że wybieg jest w trakcie budowy to już dzisiaj korzystają z niego mieszkańcy. Także protestujący, którzy również mają psy. W poprzednich latach można było zaobserwować, że ten teren był użytkowany jako skład drewna na zimę. Pomimo zakazu wjazdu do parku wjeżdzano tam samochodami.

W samym piśmie za likwidacją wybiegu dla psów czytamy "Skwer jest tak mały, że przede wszystkim powinien służyć ludziom a nie zwierzętom". Mowa także o rozszczekanych psach, które "od wczesnych godzin porannych stwarzają zagrożenie dla ludzi".

Jest to pierwszy wybieg dla psów na naszym osiedlu. Wybieg ma służyć okolicznym właścicielom psów, jest miejscem integracji, zacieśniania więzi społecznych. Jest w pełni ogrodzony tym samym nie ma zagrożenia. Mieszkańcy Gumieniec chcą za przykładem innych osiedli chcą mieć lolalny wybieg, a nie być zmuszani do korzystania gościnnie z wybiegu na sąsiednim osiedlu, który jest oddalony o 4 km.

Mieszkańcy nie zgadzają się żeby skład drewna użytkowany przez kilka osób przekreślił interes wszystkich mieszkańców Gumieniec. Nie pozwólmy zniszczyć wybiegu dla psów! Nie dajmy się grupie manipulantów, którzy dbają o własne interesy, a nie dobro wspólne. Pokażmy, że Gumieńce kochają zwierzęta!

Marcin Feterowski    Skontaktuj się z autorem petycji