Młodzieżowa Rada Miasta Ostrołęka

Wychodząc naprzeciw apelowi Sejmu Dzieci i Młodzieży, zawartemu w dokumencie "Uchwała XXI sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży z dnia 1 czerwca 2015 r. w sprawie miejsca młodych w przestrzeni publicznej, art. 7." proponuję, aby w naszym mieście powstała Młodzieżowa Rada Miasta. Taka rada sprawdza się w wielu innych polskich miastach, takich jak Poznań, Bydgoszcz czy Konin.

Na terenie Ostrołęki funkcjonuje Rada Seniorów, której zadaniem jest "łączenie" Rady Miasta z seniorami naszej miejscowości. Myślę, że powinna powstać instytucja działająca na podobnych zasadach, lecz ukierunkowana na młodzież.

Uważam, że utworzenie tego typu instytucji, jest potrzebne, by zrzeszać ostrołęcką młodzież oraz aktywizować ją do pracy na rzecz dobra nas wszystkich.

Młodzieżowa Rada Miasta byłaby organem pomocniczym Rady Miasta. Członkowie MRM byliby przedstawicielami młodego pokolenia Ostrołęki i ich pośrednikami z Radą Miasta.

Do petycji załączam Uchwałę sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży:

Bartosz Śnieciński    Skontaktuj się z autorem petycji