NIE dla wieży telekomunikacyjnej w Stolarzowicach

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. mówi jasno; Art.68. 1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.

W związku z powyższym składamy oficjalny protest przeciwko budowie wieży telekomunikacyjnej w bezpośrednim sąsiedztwie domów mieszkalnych w Bytomiu Stolarzowicach.

W 2016 R. NAJWYŻSZA IZBA KONTROLI wydała opinię że:

• NADAJNIKI TELEFONII KOMÓRKOWEJ” MOGĄ BYĆ GROŹNE DLA CZŁOWIEKA I POWINNY ZNAJDOWAĆ SIĘ Z DALA OD MIEJSCA ZAMIESZKANIA. MOGĄ POWODOWAĆ CHOROBY NOWOTWOROWE I PRZYCZYNIAĆ SIĘ DO ŚMIERCI.

W 2019 roku kontrole działań organów administracji publicznej w zakresie ochrony przed promieniowaniem elektromagnetycznym pochodzącym od urządzeń telefonii komórkowej ponownie przeprowadziła Najwyższa Izba Kontroli.  Z raportu w tej sprawie wynika, że :

• organy inspekcji ochrony środowiska oraz państwowej inspekcji sanitarnej nie są przygotowane organizacyjnie i technicznie do kontroli pola elektromagnetycznego oraz że nie ma w Polsce jednoznacznych i przejrzystych regulacji prawnych normujący proces powstawania i modernizacji stacji bazowych i kontroli takich inwestycji.

Jak to działa?

Spółki telekomunikacyjne występują o decyzję o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego oraz pozwolenia na budowę dla anten o bardzo małej mocy a następnie uzyskują pozwolenie na użytkowanie. Po uzyskaniu tej ostatniej decyzji prawie natychmiast zwiększają moc !!!

Wyrok NSA z dnia 05.02.2019 roku potwierdzający iż stacja bazowa na budynku stanowi obiekt (budowlę) a nie urządzenie.

Szczecin NSA wyrok II 2019

Pszczyna roz NSA 11.10.2018

WINB w Katowicach próbował zwolnić inwestora z odpowiedzialności karnego oraz opłaty w wysokości 375000 złotych.

Pszczyna NSA rozb 20.06.2018

NSA potwierdza, iż dokładanie anten anten to rozbudowa.

Opole rozb NSA 19.01.2018

Jeśli jeszcze macie jakieś wątpliwości odnośnie szkodliwości promieniowania anten telefonii komórkowej linki poniżej

www.prawodozycia.pl

Podpisując, upoważniam Dawid Fiolka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.