PETYCJA DO PREZYDENTA TORUNIA MICHAŁA ZALESKIEGO W SPRAWIE NATYCHMIASTOWEGO WSTRZYMANIA BUDOWY BETONOWYCH PAWILONÓW NA BULWARZE FILADELFIJSKIM W TORUNIU ORAZ ICH BEZWZGLĘDNEJ ROZBIÓRKI.

Szanowni Państwo,

Dziękujemy za poparcie i wspólne działanie na rzecz oczhrony toruńskiego dziedzictwa.

Po podpisaniu tej petycji na dole strony znajduje się link do apelu w tej sprawie.

Bardzo serdecznie proszę o podpisanie obydwu dokumentów to dla nas bardzo ważne.

299886898_403294098609767_2510570842056548719_n1.jpg

Szanowny Panie Panie Prezydencie,

Zwracamy się do Pana z apelem o natychmiastowe wstrzymanie budowy betonowych pawilonów na Bulwarze Filadelfijskim, a w kolejnym kroku rozbiórkę tych makabrycznych wytworów Pańskiego uporu i manii wielkości.

Cytując „List otwarty do społeczności Torunia i organów władzy państwowej” podpisany przez 74 osoby związane z nauką, kulturą i sztuką w sprawie ochrony toruńskiej panoramy wiślanej i budowy betonowych pawilonów na Bulwarze Filadelfijskim.

"Nadwiślańska panorama Starego Miasta w Toruniu tworzy wspaniały, unikalny na skalę światową krajobraz. Rytm ciągnących się trawersem, wtopionych w zieleń murów obronnych wyznaczają średniowieczne bramy, ponad którymi majestatycznie górują architektoniczne dominanty gotyckich wież. Naturalnym tłem dla piętrzącej się w górę sylwetki miasta jest brzeg Wisły określający łagodne, horyzontalne linie terasowanych bulwarów. Ten niesamowity pejzaż istnieje nie tylko w fizycznej przestrzeni Torunia. Wizerunek panoramy Starego Miasta utrwalony jest na niezliczonych nośnikach wizualnych, a w zbiorowych wyobrażeniach mieszkańców funkcjonuje jako ikona i integralny składnik tożsamości lokalnej. Jest obrazem, który nosi w sobie każdy torunianin. Pełniąc ważną rolę społeczną, stanowi tworzywo dla wspólnej pamięci, integruje wszystkich mieszkańców Torunia i pozwala na międzypokoleniową komunikację.

Bezpardonowa i arbitralna interwencja prezydenta miasta Michała Zaleskiego wmaterialną tkankę bulwarów jest w konsekwencji również brutalną ingerencjąw toruńską przestrzeń symboliczną. Przytłaczające betonowe pawilony, któremogłyby stanąć wszędzie na świecie, od Kapsztadu po Sajgon, niszczą wyjątkowe genius loci tego miejsca i profanują tę ważną dla wszystkich mieszkańców Torunia przestrzeń. Handlowa funkcja tych inwazyjnych budowli ujawnia, że nadrzędnym celem inwestycji jest zamiana wspólnego dziedzictwa w towar. Budzi to nasz zdecydowany sprzeciw. Miasto winno być postrzegane przede wszystkim jako miejsce dla ludzi, a nie zasób ekonomiczny będący jedynie narzędziem generowania zysków.

Nie wyobrażamy sobie aby przekształcenia tego symbolicznego dla wszystkich torunian miejsca były dokonywane wbrew ich woli. Nie akceptujemy autorytatywnego sposobu, w jaki podejmowane są decyzje dotyczące toruńskiego dziedzictwa. Nie jest ono własnością władz miasta. Dziedzictwo Torunia należy do wszystkich mieszkańców Torunia. To ich pamięć, tożsamość i wybór. Z tego względu, widok Starego Miasta w Toruniu należy objąć najwyższą możliwą ochroną, a wszelkie działania architektoniczno-budowlane na przedpolu widokowym powinny być poprzedzone wielostronną, autentyczną dyskusją społeczną."

Jako mieszkańcy, podatnicy i wyborcy zwracamy się do Pana z apelem. Prosimy o to by w swoich zapędach betonowania miasta opamiętał się Pan i zmienił zdanie. Zdajemy sobie sprawę, że będąc Prezydentem przez tyle lat nabył Pan przekonania o swojej nieomylności i wszechwiedzy. Jest to błędne przekonanie, dlatego jako mieszkańcy i tłumnie odwiedzający to miasto turyści apelujemy o wstrzymanie budowy pawilonów i ich natychmiastową rozbiórkę.

Bardzo serdecznie dziękuję za złożony podpis, poproszę też o podpisanie apelu związanego z naszą walką , dostępnego pod linkiem poniżęj .

Sylwester Jankowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Sylwester Jankowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.