PETYCJA DO WÓJTA GMINY CEDRY WIELKIE I RADY GMINY CEDRY WIELKIE z żądaniem obniżenia podwyżek cen za gospodarowanie odpadami komunalnymi i sposobu naliczania opłat

PETYCJA DO WÓJTA GMINY CEDRY WIELKIE I RADY GMINY CEDRY WIELKIE z żądaniem obniżenia podwyżek cen za gospodarowanie odpadami komunalnymi i sposobu naliczania opłat, które mają wejść w życie w dn. 1.10.2020 roku.

My, mieszańcy gminy Cedry Wielkie nie zgadzamy się na wprowadzenie podwyżek cen wywozu odpadów komunalnych oraz niesprawiedliwego sposobu naliczania opłaty tłumaczonego wprowadzeniem w życie Uchwały Nr XVI/130/2020  z Dnia 1 lipca 2020 podjętej przez Radę Gminy Cedry Wielkie w sprawie uchwalenia „Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Cedry Wielkie”. Jako mieszkańcy gminy oraz podatnicy obciążeni końcowymi opłatami za koszt utylizacji odpadów domagamy się:

1.       Wstrzymania podwyżki śmieci i odłożenia jej w czasie – również ze względu na trudną dla mieszkańców sytuację epidemiologiczną (COVID-19). 2.       Zwołania Okrągłego Stołu między: władzami gmin, przedstawicielami mieszkańców (w tym piszących petycję) i przedstawiciela przedsiębiorcy odbierającego odpady komunalne.
3.       Przygotowania długoterminowego planu rozwiązania problemu odpadów, ich składowania i utylizacji z uwzględnieniem promowania ochrony środowiska, ale też sytuacji rodzin w trudnej sytuacji ekonomicznej i społecznej oraz osób starszych.
4.       Referendum w sprawie powstania profesjonalnej spalarni śmieci na terenie gminy, która znacząco przyczyni się do lepszego zarządzania kosztami gminy związanymi z gospodarowaniem odpadami komunalnymi
5.      Większej transparentności w zarządzaniu gospodarką komunalną, szczególnie w zakresie kosztów własnych dotyczących gospodarowania odpadami.
6. W razie konieczności organizację ponownego przetargu na odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych z nieruchomości zamieszkałych z terenu gminy Cedry Wielkie.

Uzasadnienie

Ze względu na drastyczne podwyżki cen na wywóz śmieci i niesprawiedliwy sposób naliczania opłat my, jako mieszkańcy gminy domagamy się w. w. zmian. Uchwała nie została upubliczniona w Biuletynie Informacji Publicznej prowadzonym przez gminę, ani na serwisie urzędu gminy. Jej odszukanie jest możliwe jedynie poprzez portal Infor.pl tym samym większość mieszkańców nie ma nawet możliwości zapoznania się z jej postanowieniami przed wprowadzeniem w życie. Przedstawiciele władz gminy nie prowadzili oficjalnie żadnych konsultacji społecznych w sprawie wprowadzenia zmian opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Tymczasem podczas trwającego zagrożenia epidemiologicznego związanego z pandemią COVID-19 wprowadza się uchwałę istotnie wpływającą na przydomowe budżety mieszkańców. Nie ujawnia się konkretnych przyczyn, ani faktycznych kosztów jakie zmuszają władze gminy do wprowadzenie podwyżek i zmian dla mieszkańców. Sytuacja epidemiologiczna, zagrożenie COVID-19 pogorszyła znacznie sytuację gospodarstw domowych w gminie. Władze gminy nie powinny w tym trudnym dla wszystkich okresie uderzać dodatkowo w budżety mieszkańców. Tego typu zmiany powinny być po pierwsze odłożone w czasie ze względu na pandemię, a po drugie poddane konsultacjom społecznym  z udziałem mieszkańców. To nie jest czas, by mieszkańców i ich rodziny obciążać tak wysokimi podwyżkami. Najbardziej pokrzywdzone zostaną rodziny wielodzietne oraz te, które już teraz są w trudnej sytuacji finansowej.

Uważamy, że ostatnie zmiany cen na wywóz śmieci najbardziej uderzają w rodziny wielodzietne, mieszkańców w trudnej sytuacji materialnej, jak również seniorów a także osoby, które faktycznie stosują się do najnowszych zaleceń ochrony środowiska i założyły przydomowe kompostowniki. W sierpniu ubiegłego roku wielu mieszkańców dotkliwie odczuło podwyżkę opłaty za wywóz odpadów komunalnych – z  48 zł do 74 zł . Od września 2019 stawka wzrosła o około 54%. Bez konsultacji z mieszkańcami opłata została dodatkowo rozszerzona o koszty segregacji tzw. odpadów Bio. Nie pozostawiono żadnej alternatywy osobom, które takich odpadów nie składują, bo od lat z własnej inicjatywy posiadają i użytkują kompostowniki na własnym terenie. W tej chwili mija rok od ostatnich podwyżek a opłata kolejny raz drastycznie wzrasta – dla wielu rodzin o 40 i więcej %. W przypadku rodzin wielodzietnych (np. 6 osobowych) ta podwyżka to ponad 70% w porównaniu do wcześniejszej stawki z tego roku. Porównując ją jednak ze stawką pierwotną 48 zł jest to podwyżka aż trzykrotna. Czy zatem naliczanie jest sprawiedliwe? Z czego konkretnie wynika aż tak duża podwyżka. Czy to żądanie wystosowane przez przedsiębiorstwo zajmujące się obsługą usług odbioru odpadów komunalnych? Jeżeli tak, dlaczego władze gminy nie zorganizują nowego przetargu i nie zweryfikują proponowanych przez przedsiębiorcę stawek. Ostatni przetarg w tej sprawie według informacji dostępnych na portalu urzędu gminy miał miejsce w 2019 roku. Długo przed ogłoszeniem nowych stawek za wywóz, jakie ustalono dla mieszkańców.

Sytuacja jest o tyle absurdalna, że znacznie taniej dla mieszkańców wywóz odpadów komunalnych wychodził w okresie obowiązywania indywidualnych umów między  właścicielami i użytkownikami domów, a przedsiębiorstwem świadczącym usługi odbioru odpadów komunalnych. Stawka proponowana przez gminę jest wyższa niż w wielu dużych miastach, taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.

Również proponowane w informacji dla mieszkańców gminy zniżki są nie do przyjęcia. Jest to możliwość obniżenia opłaty 1 zł od osoby wyłącznie dla rodzin wielodzietnych
– w które ta opłata paradoksalnie uderza najbardziej oraz 1 zł od osoby za posiadanie kompostowników. Nie ma to żadnego odniesienia do realnej stawki za składowanie odpadów bio, powinno być całkowite zwolnienie z tej części opłaty za wywóz. Obniżka w wysokości 4 zł od 4 osobowej rodziny, która posiada kompostownik 300-500 l to jawna niedorzeczność.  Proponowane zniżki wynoszą 4.5% dla rodzin wielodzietnych i 4.5% dla stosujących przydomowe kompostowniki. Zadziwia także fakt, że zniżka dotyczy tylko domów jednorodzinnych. W treści uchwały znajduje się zapis, iż „Właściciele nieruchomości posiadający kompostowniki i prowadzący kompostowanie przydomowe bioodpadów w zabudowie jednorodzinnej, mogą skorzystać z częściowego zwolnienia z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, jeżeli zaznaczą w deklaracji że posiadają i kompostują bioodpady”[1]. W uchwale nie ma uwzględnionych żadnych szczegółowych zasad częściowego zwolnienia z opłat – nie jest wykazane jaka to może być część % opłaty. Pomija się całkowicie sposób naliczania opłat oraz zniżek.

Domagamy się jako mieszkańcy przedstawienia konkretnych wyliczeń kosztu utylizacji odpadów a także uwzględniania jaki odsetek w tej opłacie stanowią odpady biodegradowalne. Zniżki z tego tytułu powinny być realnie odczuwalne i wyższe. Dodatkowo pragniemy zauważyć, że infrastruktura gminna także nie jest dostosowana. Postulujemy zwołanie referendum w sprawie powstania profesjonalnej spalarni śmieci na terenie gminy. Na taką inwestycję gmina mogłaby dostać dotację ze środków UE i długofalowo przystosować infrastrukturę w kierunku jak najlepszego wykonania przepisów dot. wywozu śmieci, ale i ochrony środowiska.

Oprócz tego w gminie brak jest butelkomatów i puszkomatów, które ułatwiłyby mieszkańcom dbanie o środowisko i swoje finanse związane ze składowaniem tego typu odpadów. Może to być skuteczny krok w kierunku eliminowania butelek i puszek ze śmietników.

Domagamy się podjęcia działań i odpowiedzi na niniejszą petycję przed karaniem za niezłożenie nowych deklaracji oraz wprowadzeniem wyższych stawek. Pragniemy podkreślić, że w gminie mieszkają także osoby o niskich dochodach, emeryci, renciści, inwalidzi, matki samotnie wychowujące dzieci, których nie stać na kolejne podwyżki opłat za wywóz odpadów komunalnych.

Prosimy również Wójta oraz Radę Gminy o upublicznienie kosztów wywozu śmieci za 2019 rok, wpływów z tegoż tytułu, w tym przychodów ze sprzedaży surowców wtórych.
W tym stanie rzeczy, my mieszkańcy gminy Cedry Wielkie, żądamy obniżenia przyjętych stawek opłat za wywóz śmieci i ich sposobu naliczania oraz nie zgadzamy się na wprowadzenie ich w życie.

Z poważaniem Mieszkańcy,

w imieniu mieszkańców Małgorzata Firago

[1] Uchwała Nr XVI/132/2020 Rady Gminy Cedry Wielkie z dnia 1 lipca 2020 roku, Dziennik Urzędowy Województwa Pomorskiego, Gdańsk, dnia sobota, 8 sierpnia 2020 r. Poz. 3483.

Małgorzata Firago    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Małgorzata Firago do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.