Petycja o wstrzymanie sprzedaży/wieczystej dzierżawy gminnych terenów zielonych we Wrocławiu na Kowalach w kwadrancie ulic Kwidzyńskiej, Czajczej, Kowalskiej, Olsztyńskiej i Szczyglej

Wrocław, 19.01.2024

W imieniu mieszkańców dzielnicy Kowale:
Paweł Torbus
ul. Mewia 22
51-417 Wrocław

Prezydent Miasta Wrocław Jacek Sutryk
Kancelaria Prezydenta
Sukiennice 9
50-107 Wrocław

PETYCJA

W związku z rozpoczęciem w maju zeszłego roku działania w kierunku sprzedaży lub wieczystej dzierżawy gminnych terenów zielonych na Kowalach w kwadrancie ulic Kwidzyńskiej, Czajczej, Kowalskiej, Olsztyńskiej i Szczyglej (ogłoszenie w wykazie nr 145/2023 Wydział Nabywania i Sprzedaży Nieruchomości Urzędu Miejskiego Wrocławia), zwracam się z petycją do Pana Prezydenta o natychmiastowe wstrzymanie sprzedaży wyżej wymienionych działek do czasu spotkania przedstawicieli Prezydenta Miasta oraz Urzędu Miasta z lokalną społecznością.

Sprzedaż powyższych terenów grozi bezpowrotną utratą wartości hydrologicznej (poprzez zorganizowanie małej retencji w krajobrazie) oraz przyrodniczej (jako obszar bardzo bujnie porośnięty zielenią wysoką).

Ponadto przypominam, iż w procesie przygotowania terenów do sprzedaży Rada Osiedla Kowale wyraziła się już NEGATYWNIE o sprzedaży.

Tym samym, zwracam się z prośbą o spotkanie przedstawiciela Prezydenta Miasta oraz Urzędu Miasta z nasza lokalną społecznością. Podczas spotkania, proponujemy omówić kluczową rolę powyższego terenu w zagwarantowaniu bezpieczeństwa hydrologicznego, zwiększenia bioróżnorodności oraz jakości powietrza naszej dzielnicy. Nasza dzielnica potrzebuje utrzymania terenów zielonych, a realizacja tych zadań może w wielu przypadkach skorzystać z wielu celowych środków Unii Europejskiej.

Z poważaniem,
Paweł Torbus

Do wiadomości:
Dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju p. Katarzyna Szymczak-Pomianowska
Dyrektor Nabywania i Sprzedaży Nieruchomości p. Roman Bednarek
Dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej p. Jacek Mól
Przewodniczący Rady Miasta Wrocław p. Sergiusz Kmiecik

Podpisując, upoważniam Paweł Torbus do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.