Petycja przeciwko likwidacji Przytuliska Busko-Zdrój

ul. Mickiewicza 10
28-100 Busko-Zdrój

PRZEDMIOT PETYCJI

W związku z decyzją o nieprzedłużeniu umowy użyczenia gruntu dla Fundacji Opieki nad Zwierzętami Bezdomnymi „Przytulisko" kieruje do Pana prośbę o użyczenie działki na rzecz Fundacji w innej lokalizacji oraz zapewnienie współpracy z Fundacją w przedmiocie zapobiegania bezdomności wśród zwierząt na terenie Gminy w nadchodzącym roku budżetowym.

UZASADNIENIE

W nawiązaniu do komunikatu UMiG Busko-Zdrój z dnia 07 kwiecień 2015 r. zwracam uwagę, iż Fundacja działając w sposób autonomiczny wykonuje jednak zadania publiczne będące obowiązkiem gminy określonym w Ustawie z dn. 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt Art. 11 pkt. 1. dlatego Urząd Gminy ma obowiązek wspierać Fundacje w przedmiocie realizacji zadań gminy.

W odpowiedzi na §4, pkt 2 „Umowy Użyczenia nr 5/2013" w którym czytamy: Podczas trwania niniejszej umowy Biorący do użyczenia (mowa o Przytulisku – przyp.) zobowiązuje się do podjęcia niezbędnych czynności zmierzających do pozyskania innego terenu na którym zostanie zorganizowane przytulisko dla bezdomnych zwierząt. Nadmieniam, że Fundacja jako jednostką organizacji pozarządowej, w obecnej formie prawnej, nie prowadząca działalności gospodarczej z zasady nie posiada możliwości finansowych na pokrycie wydatków kupna gruntu gdyż oparta jest na pracy społeczników, zadaniowym budżecie gminy i darowiznach skierowanych na konkretny cel. Gmina ponosząc koszty przygotowania Przytuliska i przeszkolenia jej pracowników powinna wziać pod uwagę, iż tymczasowe użyczenie wiąże się z dla niej z nieodwracalnymi skutkami finansowymi i odpowiedzialnością za stworzenie możliwości zabudowy gruntu.

Zapewne można odnaleźć zaniedbania ze strony Fundacji, jednak etycznym obowiązkiem zarządców Gminy jest wspieranie wszelkich jednostek działalności na podległym terenie, a w szczególności tych o wymiarze pożytku publicznego nie tylko w sposób finansowy, ale także administracyjny. Odpierając też zarzuty jakoby Fundacja nie działała w sprawie adopcji efektywnie, przypominam że najskuteczniejszym narzędziem ograniczenia bezdomności na terenie gminy nie jest pochopne wydawanie zwierząt, ale sukcesywna edukacja społeczeństwa i sterylizacja zwierząt.

Stanowisko jakoby Gmina posiadała uzdrowiskowy charakter, na terenie której nie mogą funkcjonować niesformalizowane decyzjami administracyjnym działalności uciążliwe uważam za bezpodstawne i wnioskuje aby mając na uwadze obowiązujące ustalenia planistyczne dla Buska-Zdroju Gmina użyczyła na rzecz Fundacji działkę z zasobów gminnych w innej lokalizacji.

Wierzę, że wspólnie uda nam się odnaleźć alternatywne rozwiązanie w sprawie Przytuliska. Ze swoje strony i w poparciu osób prywatnych oraz organizacji pozarządowych składamy prośbę ponowne rozpatrzenie ww. sprawy.

Michał Stanek
Prezes MORN