PETYCJA W SPRAWIE UTWORZENIA W JELENIEJ GÓRZE OGRODZONEGO WYBIEGU

Do Rady Miasta Jeleniej Góry                                                                                                                                        Jelenia Góra, 09.03.2014

PETYCJA W SPRAWIE UTWORZENIA W JELENIEJ GÓRZE OGRODZONEGO WYBIEGU DLA PSÓW

My właściciele i sympatycy psów zwracamy się z prośbą do Rady Miasta Jeleniej Góry o utworzenie w naszym mieście ogrodzonego wybiegu dla psów. Proponowaną przez nas lokalizacją jest teren między Zabobrzem a Górą Szybowcową.

Uzasadnienie:

Uchwała nr 129/XIX/2007 Rady Miejskiej Jeleniej Góry z dnia 27 listopada 2007, Dział VI § 14 punkt 2, mówi:

1)       „pies powinien być prowadzony  na smyczy;

2)       psy objęte wykazem ras psów  uznawanych za agresywne oraz pozostałe psy odpowiadające wielkością rasom psów średnich i dużych należy prowadzić w kagańcu;

3)        zwolnienie psa ze smyczy dozwolone jest jedynie w  kagańcu, w odniesieniu do ras psów uznawanych za agresywne oraz psów odpowiadających wielkością rasom psów średnich i dużych, na terenie mało uczęszczanym przez ludzi i tylko w  wypadku, gdy właściciel lub opiekun psa ma możliwość sprawowania bezpośredniej kontroli nad jego zachowaniem. Zabrania się zwolnienia psa ze smyczy, w szczególności na ciągach komunikacyjnych.”

Na terenie naszego miasta nie ma żadnego wydzielonego, ogrodzonego miejsca, gdzie można spuścić ze smyczy naszych ulubieńców, bez obawy, że komuś to się nie spodoba i nie będzie czuł się zagrożony. Pies, który nie ma gdzie wyładować nadmiaru energii oraz nie jest właściwie zsocjalizowany może stać się agresywny i niebezpieczny. Jak wiadomo do dobrego utrzymania zdrowia i kondycji każdego psa potrzebny jest mu ruch – taki wybieg umożliwiłby zachowanie zdrowia naszych czworonogów, jak również pozwoliłyby na nawiązanie nowych znajomości między właścicielami i samymi zwierzętami.

Proponowany przez nas teren nie wymaga wielkiego wkładu materialnego. Wystarczy go odpowiednio ogrodzić, wstawić furtkę, postawić pojemniki na psie odchody i inne nieczystości. Z racji swojego położenia nie zepsuje wizualnie otoczenia. Lokalizacja ta jest dogodna dla osób pieszych oraz zmotoryzowanych, jest blisko dużych skupisk mieszkaniowych, ale nie w ich bezpośrednim sąsiedztwie, zapewni łatwy dostęp szerokiej grupie zainteresowanych. Gdyby jednak teren przedstawiony powyżej nie należał do miasta Jelenia Góra, prosimy o utworzenie wybiegu dla zwierząt w innym dogodnym dla Miasta miejscu.

Zuzanna Śniadała

Inicjatywa społeczna