Upamiętnij zamordowanego w Palestynie Damiana Sobola

W nocy z dnia 1 na 2 kwietnia 2024 roku, w Strefie Gazy Izraelskie siły zbrojne dopuściły się ataku na zgłoszony przez IDF konwój pomocy humanitarnej. W skutek ataku zamordowanych zostało 7 członków World Central Kitchen, w tym polski obywatel, wieloletni wolontariusz – Damian Soból. Według informacji prasowych konwój został zaatakowany pociskami precyzyjnymi. Do tragedii doszło podczas dostarczania przez wolontariuszy pomocy żywnościowej, która przybyła do Strefy Gazy kilka godzin wcześniej statkiem z Cypru. Damian Soból był wieloletnim wolontariuszem, którego droga zaczęła się w jego rodzinnym mieście – Przemyślu. Na początku swojego wolontariatu w World Central Kitchen pracował jako tłumacz, jednak został szybko dostrzeżony jako dobry koordynator, kierował więc całymi projektami. Na początku wojny za naszą wschodnią granicą aktywnie koordynował pomoc dla osób uciekających przed konfliktem, głównie w Medyce i Korczowej. Jego działania i proponowane rozwiązania sprawiły, że pomoc ta była przemyślana i efektywna. Jeździł również na Ukrainę, nie tylko do jej zachodniej części ale również w głąb jej terytorium, m.in. do Charkowa. W lutym 2023 roku Turcję dotknął jeden z największych kataklizmów w historii. Trzęsienie ziemi zrównało z ziemią wiele budynków, a śmierć wskutek tego poniosło kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Damian postanowił i tam ruszyć z pomocą. W miejscowości Elbstain zorganizował pierwszą kuchnię polową, organizował produkty, nawiązywał kontakty. We wrześniu 2023 roku ruszył z pomocą do Maroka, które również zostało dotknięte silnym trzęsieniem ziemi. Jego kolejnym przystankiem był Egipt, gdzie zgodnie z początkowymi założeniami wraz z innymi wolontariuszami mieli udzielać pomocy ludziom uciekającym  ze Strefy Gazy. Sytuacja się zmieniła, zaczęły się problemy z przekraczaniem granicy, w związku z tym World Central Kitchen zaczęło dostarczać posiłki bezpośrednio do Strefy Gazy. Pomimo zachowania wszelkich środków ostrożności, posiadania niezbędnej dokumentacji oraz kontaktów z izraelskimi siłami zbrojnymi doszło do tragedii, w której śmierć poniósł Damian Soból. Izraelczycy ostrzelali wszystkie trzy samochody konwojowe, pomimo ich zgłoszenia i odpowiedniego oznakowania. Na ten moment działania World Central Kitchen w strefie Gazy zostały zawieszone. Działania śp. Damiana Sobóla, jego odwaga i bezinteresowna pomoc potrzebującym, którzy zostali dotknięci konfliktem zbrojnym czy też kataklizmami, a także jego postawa zasługują na upamiętnienie. 2 września 2016 r. weszła w życie ustawa o zakazie propagowania komunizmu i innych systemów totalitarnych. Zobowiązała ona samorządy do zmiany nazw ulic, placów, mostów, budowli, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej upamiętniających osoby, organizacje, wydarzenia lub daty symbolizujące komunizm lub inny ustrój totalitarny. Jedną z takich ulic jest w Krakowie ul.Komuny Paryskiej, jej nazwa nadal nie została zmieniona - mimo uwzględnienia jej kilka lat temu jako ulicy wymagający koniecznej i szybkiej zmiany. Nazwa ta została nadana w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, co wciąż budzi negatywne skojarzenia u sporej liczby mieszkańców. Zmiana nazwy mogłaby być traktowana jako krok w stronę zerwania z przeszłością komunistyczną, która odbiła ogromne piętno na naszym Narodzie. Wydarzenia związane z Komuną Paryską doprowadziły do głębokiego podziału społecznego we Francji, a także do niepokojów i niepewności w innych krajach europejskich. Rozłam ten miał wymiar nie tylko społeczny, ale również polityczny i kulturowy.   W trakcie trwania Komuny Paryskiej doszło do szeregu brutalnych aktów przemocy wymierzonych w katolickie instytucje oraz duchowieństwo. Świątynie katolickie padły ofiarą napadów, a duchowni byli celem fizycznych ataków ze strony komunardów. Co więcej, wielu duchownych zostało wziętych jako zakładnicy przez władze Komuny, co później zaowocowało ich egzekucją. Na czele listy osób wziętych jako zakładnicy stał arcybiskup Paryża Georges Darboy.   Warto podkreślić, że proceder ten został później naśladowany przez bolszewików w trakcie rosyjskiej wojny domowej po 1917 roku, co dodatkowo podkreśla skalę barbarzyństwa i braku szacunku dla wolności religijnej, jaka miała miejsce w czasie Komuny Paryskiej. Te historyczne fakty są ważne do uwzględnienia w kontekście dyskusji dotyczącej zmiany nazwy ulicy Komuny Paryskiej.   W związku z tym wnosimy o zmianę nazwy ul. Komuny Paryskiej na ul. Im. Damiana Sobóla.

Podpisując, upoważniam Konrad Berkowicz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.