Realizacja w 2024 roku rozbudowy (o ścieżkę rowerową) drogi powiatowej nr 1954D na odcinku Żórawina - Wrocław

Skontaktuj się z autorem petycji

Aktualizacja sytuacji

2024-02-22 07:38:03

Szanowni Państwo,

Bardzo dziękuję za złożenie podpisu pod petycją. Poniżej załączam odpowiedź, którą dostalem od Vicestarosty powiatu Andrzeja Szawana kilka dni po publikacji petycji:

Szanowny Panie,

Dziękuje za zainteresowanie się tematem budowy drogi powiatowej nr 1954D. Chciałbym Pana poinformować, że Zarząd Powiatu Wrocławskiego w chwili obecnej posiada aktualną decyzje pozwolenia na budowę wraz z budową ścieżki pieszo - rowerowej. W momencie objęcia przeze mnie funkcji Vicestarosty w roku 2018 - złożyłem wniosek do Zarządu o konieczności realizacji przebudowy drogi 1954D. Zarząd zaakceptował mój wniosek w wyniku czego zlecona zastała dokumentacja techniczna.  Decyzja była wydawana w procedurze specustawy ZRID i stąd jej długi czas  wykonania - decyzja uzyskana w zeszłym roku i do dnia dzisiejszego wypłacane są odszkodowania za przejęte grunty. Droga ze względu na wartość kosztorysową - powyżej 40 mln zł będzie realizowana przy udziale środków zewnętrznych oraz po uzyskaniu dofinansowania. Inwestycja znajduje się wśród 15 inwestycji priorytetowych do realizacji przez powiat wrocławski.

Chciałbym  również  poinformować, że przebudowa w takim kształcie drogi 1954D aby wszyscy uczestnicy ruchu drogowego czuli się  bezpiecznie jest moim priorytetem. Liczę na wsparcie wszystkich mieszkańców gminy Siechnice oraz gminy Żórawina oraz poparcie  mojej  inicjatywy  przebudowy drogi, która trwa od 2018 roku.

ps. Również jestem mieszkańcem Sucheg Dworu od urodzenia.

Andrzej Szawan

W odpowiedzi poprosiłem o konkretne informacje, kiedy możemy się spodziewać "udziału środków zewnętrznych" oraz poprosiłem o informowanie o statusie inwestycji - nie otrzymałem już odpowiedzi.

Kilka tygodni później wysłałem również naszą petycję wraz z podpisami na adres mailowy starostwa - bez żadnej odpowiedzi.

W przypadku jakichkolwiek aktualizacji będę na bieżąco Państwa informował.

Pozdrawiam

Krzysztof Kraczkowski

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.