Czy chcesz aby METRON istniał, aby METRON mógł dożyć swoich przynamniej 100 – letnich urodzin?

METRON to prawie 100 - letnia toruńska, polska firma znana zwłaszcza z jakości oferowanych wodomierzy i zegarów. Każdy z nas ma bądź miał przynajmniej po 2 wodomierze w swoich domach. Zegary odliczają czas dla wielu z nas po dziś dzień. Członkowie wielu z naszych rodzin pracowali przez dziesiątki lat dla METRONU traktując go jako drugi dom.

Dnia 31.08.2018 r., po 98 latach istnienia, produkcja nagle stanęła a majątek Skarbu Państwa do produkcji wodomierzy przejął Wojewoda Kujawsko – Pomorski i na tym swoją aktywność zakończył. Majątek zamiast być wykorzystany do produkcji obecnie ulega degradacji każdego dnia. Po zimie będzie nadawał się na złom a po METRONIE zostanie wspomnienie jak po innych polskich firmach z naszego regionu, z naszego kraju.

METRON w swej historii przetrwał gorsze chwile kiedy po okresie II wojny światowej zakład został kompletnie rozszabrowany przez Niemców i Rosjan. Pozostali tylko - ale przede wszystkim ludzie. Pracownicy odbudowali METRON, który szybko stał się wizytówką Torunia. A teraz, ponownie dzięki staraniom METRONOWCÓW udało się nam zainteresować sprawa METRONU Agencję Rozwoju Przemysłu SA oraz poważanego inwestora. Dlatego warto i trzeba walczyć!!!

Odzyskanie niepodległości pokazało, że Polacy są waleczni. Pracownicy METRONU też są waleczni. Nie poddaliśmy się okupantom - nie dajemy się pokonać urzędnikom. Polski nie stać na likwidację polskich zakładów pracy. Wiele zależy od nas samych. Nie straćmy tej szansy, zwłaszcza teraz, kiedy angażują się tak poważne agendy rządowe i inwestorzy.

Jeżeli zależy Ci na rodzimym przemyśle, na rozwoju zwłaszcza naszego regionu, aby METRON nie dołączył do grona zapomnianych, podpisz petycję.