Kapitan Jastrząb

Jako wierni fani Tsubasy, zgłaszamy oficjalną prośbę do telewizji polskiej o powtórną emisję serialu pod tyt. "Kapitan Jastrząb" (Polsat 2 i AXN Sci-fi) lub "Kapitan Hawk" (NTW). Serial swoją premierę w polsce miał w roku 1993 na dzisiejszej Polonii 1 dawniej (NTW).

Serial opowiada o chłopcu, zdolnym i utalentowanym piłkarzu Tsubasie Ohzora, kóry przeprowadza się ze swoją rodziną do miasta Nankatsu w celu rozwijania swojej piłkarskiej kariery. Akcja toczy się wokół meczów piłkarskich rozgrywanych pomiędzy FC Nankatsu, którego barwy reprezentuje Tsubasa, a innymi japońskimi drużynami. Na murawach serialowych stadionów wyróżniają się Kojiro Hyuga (największy przeciwnik Tsubasy, kapitan FC Meiwa, poźniej Toho), Hikaru Matsuyama (FC Furano), bracia Masao i Kazuo Tachibana (FC Hanawa), Jun Misugi (FC Musashi), Misaki Taro (różne kluby m.in. FC Nankatsu), Takeshi Sawada (FC Meiwa, poźniej Toho) i Shun Nitta (Shutetsu/Ootomo/Nankatsu). Pośród bramkarzy wybijają się Genzo Wakabayashi i Yuzo Morisaki (FC Nankatsu), Ken Wakashimazu (FC Meiwa, poźniej Toho) oraz olbrzymi Taichi Nakanichi (FC Naniwa). Jednymi z wyróżnających się obrońców są Ryo Ishizaki i Shingo Takasugi z Nankatsu oraz Hiroshi Jito z Hirado. W późniejszych odcinkach rywalizujący dotychczas ze sobą bohaterowie wspólnie reprezentują barwy japońskie na arenie międzynarodowej.

20 lat temu serial był hitem wśród dzieci i młodzieży, myślę, że warto uczccić tę wspaniałą rocznicę (30 lat od jego powstania i 20 lat od polskiej premiery) i pokusić się o ponowną emisję tego wspaniałego anime, zwłaszcze, że niedawno byliśmy świadkami powtórki "Czarodziejki z księżyca", która również była hitem z minionych lat.

Prosimy o przymyślenie naszej petycji, gdyż serial trwa 20 min i na pewno można znaleźć czas w swojej ramówce programowej na jego emisję