Legendarny katowicki Dom Harcerza zagrożony !

W czerwcu tego roku minie 90 lat historii wełnowieckiego harcerstwa. Dom Harcerza przy Al. Korfantego 120 to szczególne miejsce, którego mury pełne są niezapomnianych wspomnień czterech pokoleń mieszkańców Katowic. Pierwsza siedziba objęta przez zasłużonego harcmistrza Oswalda Kozioła znajdowała się w wolnostojącej Baszcie w Wełnowcu. Harcerze zmuszeni byli ją opuścić w 1959 roku z powodu szkód górniczych. Wówczas (1959 r.) w ramach rekompensaty otrzymali lokal po stołówce górniczej, który do dzisiaj zajmują. Lokal przez ponad pół wieku służy wychowaniu i rozwojowi oraz kształtowaniu postaw i charakterów katowickiej młodzieży. Prowadzony przez kolejną już generację ludzi niezwykle oddanych tej niełatwej służbie. Zawsze gotowych na wezwanie tak społeczności, jak i władz naszego miasta. Reprezentujący godnie nasze miasto i region wszędzie tam gdzie są potrzebni.

Kto nie wie jak wspaniałą kartę w historii regionu zapisał  I Szczep im. Obrońców Katowic zapraszamy do odwiedzenia strony http://szczep.firehost.pl/news.php .

TO NIE JEST MARTWY POMNIK ! To miejsce tętniące życiem !

Zobacz sam : https://www.facebook.com/ISzczepHarcerskiZhpImObroncowKatowic?fref=ts .

Szanowni Państwo! Ludzie dobrej woli! Katowiczanie! Harcerze !

Dom Harcerza otrzymał wypowiedzenie umowy najmu lokalu, który zajmuje od 55 lat. Przyczyną jest nienajlepsza kondycja finansowa wspólnoty mieszkaniowej zlokalizowanej w tej samej posesji.( wypowiedzenie do wglądu na stronie I Szczepu).

My, rodzice i opiekunowie dzieci i młodzieży, które obecnie korzystają z dobrodziejstwa tego cudownego miejsca  WOŁAMY, PROTESTUJEMY i PROSIMY: OCALCIE dla Katowic Dom Harcerza przy Al. Korfantego 120.

Nie wierzymy, że stolicy regionu nie stać na utrzymanie żywej legendy katowickiego harcerstwa !

Jesteśmy przekonani, że wystarczy dobra wola ludzi. Potrzeba nam jednak impulsu, ktory ją wyzwoli. Nasza petycja może nim się stać.

Potrzebujemy Waszego poparcia.

Podpisz petycję i prześlij link do niej Twoim znajomym.

Ratujmy harcówkę!

Czuwaj!