MŁODZIEŻOWY APEL KLIMATYCZNY DO WŁADZ MIASTA POZNANIA

Szanowny Panie Prezydencie,Szanowna Rado Miasta,

My, młodzież związana z Poznaniem, chcemy poprzez Młodzieżowy Strajk Klimatyczny wyrazić swój niepokój oraz podkreślić potrzebę zmiany polityki w zakresie kryzysu klimatycznego na każdym szczeblu. Nasza przyszłość w tym zakresie jest w pełni zależna od decyzji podejmowanych przez obecnie rządzących. Większość obecnych działań nie ma zasięgu dalekowzrocznego, nie są to też działania obligatoryjne. Zmiany klimatyczne nie mogą zostać naprawione tylko przez nasze indywidualne wybory.

Nie zgadzamy się ze stwierdzeniem, że władze lokalne Miasta Poznania nie robią nic dla polepszenia sytuacji klimatycznej - cieszymy się z możliwości, jaką nam Państwo dajecie w postaci chociażby dużej dostępności rowerów miejskich. Jednak uważamy, że te możliwości to zdecydowanie za mało.

Nasze indywidualne wybory wynikają z wrażliwości względem środowiska, świadomości stanu Ziemi lub wieku. Mamy dość ograniczania norm związanych z dbaniem o klimat do dobrych manier - to powinny być obowiązki każdego z nas. Naszym głównym postulatem jest przede wszystkim rozpoczęcie aktywnego działania i proponowania konkretnych, obligatoryjnych rozwiązań. Działając w myśl „zasady działaj lokalnie, myśl globalnie”, to właśnie do Państwa kierujemy nasze żądania zreformowania polityki środowiskowej dla Poznania. Jesteśmy otwarci na dialog i mamy nadzieję, że zostaniemy wysłuchani.

Jako inicjatywa obywatelska młodych ludzi zobowiązujemy się tym samym do podejmowano działań, które leżą w naszych kompetencjach, jednak wiemy, że bez interwencji władz zmiana nie jest możliwa.

Młodzież Miasta Poznania

Wiktoria Jędroszkowiak, Młodzieżowy Strajk Klimatyczny Poznań    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Wiktoria Jędroszkowiak, Młodzieżowy Strajk Klimatyczny Poznań do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.