NIE dla eksmisji Galerii ART z Krakowskiego Przedmieścia

Szanowny Panie Premierze,

Ministerstwo Kultury planuje przeznaczyć na państwowe archiwa siedzibę działającej od 56 lat Galerii ART Związku Polskich Artystów Plastyków na Krakowskim Przedmieściu. Tymczasem jest ona od ponad półwiecza świetnym miejscem ekspozycji polskiej sztuki (świetnym dzięki prestiżowej lokalizacji przy głównym szlaku turystycznym Warszawy), a dzieła polskich artystów kupowane są przez kolekcjonerów z całego świata. Nie sądzi Pan chyba, że na tę samą, prestiżową lokalizację w sercu Warszawy zasługuje archiwum dokumentów? Nie chciałby Pan chyba pozwolić na eksmisję Galerii ART tylko dlatego, że przypadkiem prowadzi ją brat sędziego Igora Tulei? Nie ma racjonalnych przyczyn tej decyzji. Wierząc, że stoi Pan na straży historii, tradycji, estetyki i rozumu prosimy, by nie pozwolił Pan na zastąpienie Galerii ART składem dokumentów.

prof. dr hab. Joanna Pijanowska, Uniwersytet Warszawski, tel. 604 898 190    Skontaktuj się z autorem petycji