Petycja o instalację w pasie drogowym stacjonarnych urządzeń rejestrujących

Wniosek_o_urządzenia_rejestrujące-11.jpg

Kolonia Bogoria, dn. 27.05.2021r.

Mieszkańcy miejscowości Kolonia Bogoria

Uczestnicy ruchu drogowego

Radna Rady Gminy w Bogorii -

Dyduch Patrycja

Kolonia Bogoria 36

28-210 Bogoria

Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem  Drogowym

Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Świętokrzyski Zarząd Dróg Wojewódzkich w Kielcach

Wniosek o instalację w pasie drogowym stacjonarnych urządzeń rejestrujących

W związku z trwającą przebudową drogi wojewódzkiej 757 na odcinku Mostki – Kolonia Bogoria od km 26+500 do km 29+200, po analizie opinii mieszkańców, kierując się Ich sugestiami,  zwracamy się z prośbą o instalację w pasie drogowym urządzeń rejestrujących mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa na drodze oraz redukcję wypadków.

Uzasadnienie

Prawie cały metraż drogi 757 od ronda im. Hieronima Łaskiego w Staszowie        o współrzędnych geograficznych 50°34'18.0"N 21°10'15.0"E do miejscowości Bogoria jest prostym odcinkiem o długości 10km.  Na odcinku tym wielokrotnie naruszane są przepisy prawa zwłaszcza z art. 20 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo     o ruchu drogowym (Dz.U. z 2012 r., poz.1137, z późń. zm.), przez kierowców, którzy użytkują wskazaną powyżej drogę z nadmierną prędkością. Wielokrotnie, z coraz większą intensywnością dochodzi do wypadków i kolizji. Droga na odcinku przebiegającym przez miejscowość Kolonia Bogoria jest tym bardziej niebezpieczna dla mieszkańców i pieszych uczestników ruchu drogowego, gdyż w sołectwie tym występuje „zbita” zabudowa domów jedno i wielo-rodzinnych, a cały ten odcinek jest strefą zabudowaną. Na dzień dzisiejszy, kiedy to droga jest w stanie „opłakanym” łamanie przepisów prawa na tym odcinku odbywa się jednocześnie z istotnym zagrożeniem dla mieszkańców. Strach pomyśleć co będzie po przebudowie DW 757. Nowa nawierzchnia będzie sprzyjać „piratom drogowym”, w ty transportom wykonywanym przez samochody ciężarowe do rozwijania coraz to większych prędkości. Naszym zdaniem skutecznym rozwiązaniem jest montaż urządzenia rejestrującego ruch pojazdów i prędkość (fotoradar, odcinkowy pomiar prędkości), który spowoduje bezpieczny i prawidłowy ruch pojazdów.

Powodem skierowania wniosku jest troska o bezpieczeństwo oraz zdrowie wszystkich uczestników wspomnianego odcinka. Aby zapobiec kolejnym  tragediom,        a przynajmniej zmniejszyć ich prawdopodobieństwo oraz poprawić bezpieczeństwo kierujących oraz innych uczestników ruchu drogowego kierujemy do Państwa niniejsze pismo.

Podpisując, upoważniam Patrycja Dyduch do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.