REMONT MOSTU NA DRWĘCY W KASZCZORKU!

Zwracamy się do Pana Prezydenta Torunia, Pana Starosty Toruńskiego, Pana Wójta Gminy Lubicz oraz Przewodniczącego Rady Miasta Torunia i Przewodniczącego Rady Gminy Lubicz o rozpatrzenie w trybie pilnym petycji mieszkańców wsi Złotoria dotyczącej konieczności podjęcia natychmiastowych działań dla wyremontowania starego mostu na rzece Drwęcy pomiędzy toruńskim Kaszczorkiem a Złotorią.
Zdając sobie sprawę ze złego stanu technicznego (nie od dziś) zabytkowego mostu, rozumiemy, że należy znaleźć środki na jego gruntowny remont albo konieczność budowy nowej konstrukcji. Przez wspomniany most potocznie nazywany „STARYM MOSTEM” lub „MOSTEM DREWNIANYM”, przebiega zarówno szlak pieszy jak i ścieżka rowerowa z Torunia do Osieka (wzdłuż szlaku Wisły). Obie te drogi cieszą się ogromną popularnością i są bardzo intensywnie, szczególnie w okresie wiosny, lata i jesieni. uczęszczane, zarówno przez rowerzystów jak i mieszkańców Torunia, Złotorii oraz wielu innych, okolicznych miejscowości. Przejście przez „stary most” jest najdogodniejszym połączeniem pieszym naszej miejscowości z Toruniem, a alternatywna droga przez most drogowy jest uciążliwa i niebezpieczna m.in. ze względu na bardzo wąski chodnik, dodatkowo ograniczony wysokimi barierkami drogowymi, na tymże moście. Dodatkowo tak wąski chodnik poprowadzony przez most drogowy uniemożliwia nie tylko swobodne mijanie się pieszych ale zupełnie wyklucza mijanie się rowerzystów, czy osób spacerujących z dziećmi w wózkach oraz osób na wózkach inwalidzkich. Dodatkowym argumentem przemawiającym za koniecznością pilnego remontu „starego mostu” jest fakt, że korzystają z niego uczniowie miejscowej szkoły, dla których zarówno ścieżka rowerowa jak i chodnik przebiegające przez ten most są najkrótszą i najbezpieczniejszą, bo oddaloną od ruchu ulicznego, drogą do i ze szkoły. Zwracamy również uwagę na fakt, że most ten jest cennym i ważnym zabytkiem zarówno dla mieszkańców naszej wsi jak i Kaszczorka, a od momentu powstania trwale łączy obie miejscowości. Do powyższej petycji dołączamy listę mieszkańców wyrażających poparcie dla naszej petycji i liczymy na szybkie i pozytywne jej rozpatrzenie poprzez podjęcie konkretnych kroków finansowych i organizacyjnych rozpisanych na realny harmonogram inwestycyjny.

Podpisując, upoważniam Adam Sadowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.