W sprawie przywrócenia Szkolnych Klubów Sportowych (SKS)

Warszawa, 28.01.2016

Przedstawiciele projektu społecznego

Przez Sport do Zdrowia

reprezentowani przez

Aleksandra Mielnikowa

Anna Zalewska

Minister Edukacji Narodowej

Aleja Jana Chrystiana Szucha 25

PETYCJA

Przez Sport Do Zdrowia

W sprawie:     przywrócenia Szkolnych Klubów Sportowych (SKS) oraz  dokonania zmian w przepisach prawa, pozwalających na szybką popularyzację SKS-ów wśród uczniów oraz dyrekcji szkół.

Szanowna Pani Minister,

My, niżej podpisani, wyrażamy swoje głębokie uznanie oraz poparcie dla programu Pani Minister, przy ścisłej współpracy z Ministrem Sportu i Turystyki Witoldem Bańką, który ma na celu przywrócenie Szkolnych Klubów Sportowych . Również bardzo cieszy nas fakt, że celem programu jest urealnienie trzeciej i czwartej  godzin wychowania fizycznego w szkołach.

Od dłuższego czasu szukamy powodów, dla których zniknęły SKS-y ze szkół. Po rozmowach z uczniami, nauczycielami oraz dyrektorami placówek edukacyjnych, a także po zapoznaniu  się z odpowiednimi aktami prawnymi, zrozumieliśmy, że reaktywacja Szkolnych Klubów Sportowych może przynieść bardzo dużo pozytywnych skutków. Dlatego ogromnie nas ucieszyła informacja o tym, że tematem SKS-ów zainteresowały się Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerswo Sportu i Turystyki.

Jako grupa młodych ludzi jesteśmy bardzo zaniepokojeni tym, co zauważamy wśród swoich kolegów i koleżanek oraz tym, na co wskazują statystyki.

Niska aktywność fizyczna wśród młodzieży jest  poważnym problemem. Niestety ma to bardzo negatywny wpływ nie tylko na  zdrowie fizyczne ale również i na zdrowie  psychiczne młodzieży.

Jednym z głównych powodów, przez które młodzi ludzie niechętnie  uprawiają sport,  jest duży koszt takich zajęć. Nie wszyscy rodzice mogą zaoferować swoim dzieciom rozwój fizyczny w prywatnych klubach sportowych. Niestety, to powoduje, że duża liczba młodych osób spędza swój wolny czas często z  przypadkowymi znajomymi, imprezując i przyjmując różne używki. Jesteśmy głęboko przekonani, że jeżeli w szkołach funkcjonowałyby SKS-y, to spora część powyższej młodzieży zmieniłaby miejsce i sposób spędzania swojego wolnego czasu.

Obserwując funkcjonowanie młodych ludzi oraz szkół w dzisiejszej rzeczywistości, sądzimy, że pomysł wprowadzenia Szkolnych Klubów Sportowych może napotkać następujące trudności:

1) Uprawianie sportu wymaga dużego wysiłku, dlatego osoby, które wcześniej nie prowadziły aktywnego stylu życia, będą w różny sposób próbowały buntować sie przeciwko zmianom.

W celu uniknięcia takiej sytuacji, proponujemy nadać większe znaczenie faktowi uczęszczania na zajęcia SKS poprzez odpowiednią zmianę w następującym akcie prawnym:

Nasza propozycja:

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 czerwca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy w szkołach publicznych . Na podstawie art. 44zb ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.2)

§ 13. 1. Śródroczna i roczna ocena klasyfikacyjna zachowania uwzględnia następujące podstawowe obszary:

1) wywiązywanie się z obowiązków ucznia;

2) postępowanie zgodne z dobrem społeczności szkolnej;

3) dbałość o honor i tradycje szkoły;

4) dbałość o piękno mowy ojczystej;

5) dbałość o bezpieczeństwo i zdrowie własne oraz innych osób;

6) godne, kulturalne zachowanie się w szkole i poza nią;

7) okazywanie szacunku innym osobom

8) udział w Szkolnych Klubach Sportowych

2) Nie jest tajemnicą,  że bardzo duży wpływ na sposób nauczania w placówkach edukacyjnych  mają rankingi.  Szkoły,  znajdujące się na wysokich pozycjach, mogą  sprawniej i efektywniej przeprowadzać rekrutację. To pozwala im nie tylko szybko zapełnić klasy oraz wybrać uczniów z najlepszymi osiągnięciami w nauce, ale również otrzymać większe pieniądze z budżetu państwa.  Z kolei na punktację w rankingach ogromny wpływ mają sukcesy uczniów w konkursach i olimpiadach, organizowanych przez Kuratorium Oświaty.  Dlatego  dyrekcja, nauczyciele oraz uczniowie poświęcają bardzo dużo czasu i wysiłku na to, żeby do listy sukcesów szkoły dodać nazwisko nowego olimpijczyka. Ten, kto kiedyś chociażby raz spróbował swoich sił w tego rodzaju konkursach, dokładnie wie, że z całą pewnością trzeba zrezygnować z wielu innych zajęć, żeby spróbować stanąć na podium. Niestety w pierwszej kolejności uczniowie odrzucają dodatkowe zajęcia sportowe.

Żeby zmienić ten stan rzeczy oraz dać szansę rozwoju SKS-om w szkołach, trzeba podnieść rangę sukcesów, które uczniowie osiągaliby w międzyszkolnych zawodach sportowych. W tym celu proponujemy zmianę w następującym akcie prawnym.

Nasza propozycja:

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 29 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji oraz sposobu przeprowadzania konkursów, turniejów i olimpiad (Dz.U. Nr 13 poz. 125 z późn. zm.):

§ 1. 1. Dla uczniów klas IV—VI szkół podstawowych oraz dla uczniów gimnazjów organizowane są konkursy.

2. Konkursy dla uczniów szkół  podstawowych mogą być organizowane ze wszystkich zajęć edukacyjnych objętych ramowym planem nauczania szkoły podstawowej dla klas IV-VI oraz z zajęć sportowych w ramach Szkolnych Klubów Sportowych.

3. Konkursy dla uczniów gimnazjów mogą być organizowane ze wszystkich zajęć edukacyjnych objętych ramowym planem nauczania gimnazjum oraz z zajęć sportowych  w ramach Szkolnych Klubów Sportowych.

Wierzymy w to, że stworzenie uczniom odpowiednich warunków do uprawiania sportu w szkołach bardzo pozytywnie wpłynie na zdrowie młodego pokolenia. A zdrowe społeczeństwo to zdrowa gospodarka Naszego Kraju!

Aleksander Mielnikow

Aleksander Mielnikow    Skontaktuj się z autorem petycji