STOP rozbudowie budynku na Osiedlu Teatralnym 19

nh417404580_696095822693016_7179883927911947404_n.jpgSprawa, z którą mierzymy się od 17 lat, ponownie wymaga naszego zaangażowania. Deweloper planuje nadbudować budynek dawnego obiektu stołówki Kombinatu Budownictwa Mieszkaniowego do pięciu kondygnacji, co budzi nasz sprzeciw. W 2007 roku pierwszy raz buntowaliśmy się przeciwko działaniom firmy Top Development Ewa Bielecka Sp. z o.o., zatrzymując prace. Budynek służył celom usługowo-handlowym, jednak nie był remontowany zgodnie z umową użytkowania wieczystego.

Mieszkańcy sprzeciwiali się już wielokrotnie tej patodwewloperce, powołując się na nieaktualne pozwolenie na budowę z 2007 roku, przejęte od firmy Top Development przez Frax Bud w 2018 roku. Pomimo decyzji o nieważności pozwolenia i zakazie prac, deweloper kontynuuje działania.

Nie zgadzamy się na utworznie nadbudowy z kilku powodów:

Naruszenie harmonii urbanistycznej Nowej Huty; Wzrost natężenia ruchu samochodowego; Niewystarczająca liczba miejsc parkingowych oraz pominięcie potencjalnego zagospodarowania budynku na cele publiczne. Dodajmy, że skandaliczny jest fakt, że wszystko dzieje się w obrębie Parku Kulturowego Nowa Huta. Apelujemy o ochronę charakteru Nowej Huty i wykorzystanie budynku np. na rzecz społeczności lokalnej.

Nasze działania wspierają liczne grupy mieszkańców, radni dzielnicy, stowarzyszenie Kraków dla Mieszkańców wraz z członkami Rady Miasta Krakowa oraz posłanką Darią Gosek-Popiołek.

Michał Kowalówka    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Michał Kowalówka do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.