TAK dla "Edukacji Seksualnej" w szkołach.

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o uwzględnienie przedmiotu „Edukacja Seksualna” w szkołach średnich. Podjęliśmy tę decyzję podczas prowadzania projektu dla platformy „Zwolnieni z Teorii” pt.: „Tabu Breakers”, ponieważ zauważyliśmy niski poziom edukacji seksualnej w Polsce.

Jesteśmy zdania, że niski poziom wiedzy w tym zakresie można podnieść, wprowadzając obowiązkowe lekcje tego przedmiotu wśród młodzieży, szczególnie dla dzieci w wieku 12-15 lat. Oczekujemy m.in. jednej godziny tygodniowo lekcji „Edukacji Seksualnej” prowadzonych przez wyszkoloną w tym zakresie kadrę. Tematy omawiane na zajęciach powinny dotyczyć nie tylko seksualności człowieka od strony biologicznej, ale również psychologicznej. Zagadnienia związane z przemocą seksualną również nie mogą być pominięte.

Dzięki wprowadzeniu postulowanych zmian uda się z pewnością zapobiec kolejnym przykrym zdarzeniom spowodowanych brakiem podstawowej wiedzy, które w ostatnim czasie stały się normą dla niektórych grup społecznych. Problemy seksualne bowiem towarzyszą człowiekowi przez całą historię jego życia i uwidaczniają się w najróżniejszych aspektach jego funkcjonowania.

Prosimy o przychylne rozpatrzenie naszej prośby.

Składając podpis, uprawniam Tabu Breakers do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.