Ustanowienie 2020 rokiem "Cudu nad Wisłą"

Title.png

W 2020 roku obchodzimy stulecie wydarzeń, nazwanych później "Cudem nad Wisłą". Starania o oddanie temu wydarzeniu należytej mu czci są, w naszym mniemaniu, patriotycznym obowiązkiem.
Odzyskana dwa lata wcześniej niepodległość znów była zagrożona. Co więcej, w niebezpieczeństwie była nie tylko suwerenność naszej Ojczyzny, ale i całej Europy. W imię rozszerzenia zbrodniczej ideologii komunizmu Związek Radziecki zaatakował Polskę, która dopiero odbudowała swoją, ledwie odzyskaną, państwowość. Świętowane przez nasz naród stulecie niepodległości nie byłoby wydarzeniem tak wspaniałym i chwalebnym, gdyby nie bohaterskie poświęcenie Polaków, którzy gotowi byli przelać swoją krew, oddać życie, aby ją utrzymać.
Aby uhonorować to ważne wydarzenie, chcemy ustanowić rok 2020 Rokiem Cudu nad Wisłą. W celu uczczenia pamięci bohaterskiej ofiary naszych rodaków, nasz kraj powinien upamiętnić jego setną rocznicę.