Wybieg dla psów w Rabce - Zdrój

Zwracamy się z uprzejmą prośbą do burmistrza Rabki - Zdrój o stworzenie wybiegu dla psów w Rabce - Zdrój.

Prośbę motywujemy rosnącą ilością psów na terenie gminy. Kolejnym argumentem jest brak miejsca, gdzie można by umożliwić czworonogom swobodne bieganie, zabawę z innymi psami, ćwiczenie komend.

Psy do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania potrzebują odpowiedniej, regularnej dawki aktywności. Stworzenie wybiegu pomogłoby uświadomić innym właścicielom jak ważne są codzienne spacery, zachęcić do wychodzenia z psami, poznawania nowych osób. Pomogłoby to z pewnością uniknąć problemów z nadaktywnością i nadszczekliwością psów. Wskazanie terenu, gdzie można spuszczać psy, rozwiązałoby problem spuszczania czworonogów w miejscach, gdzie bezpieczeństwo psa i innych jest ograniczone. Kolejna korzyść to możliwość organizacji różnego typu szkoleń , spotkań i zawodów dla czworonogów i ich opiekunów, co przełożyło by się na korzyści materialne dla Rabki-Zdrój jako miasta przyjaznego zwierzętom.

Na terenie naszego miasta nie ma żadnego wydzielonego, ogrodzonego miejsca, gdzie można spuścić ze smyczy naszych ulubieńców, bez obawy, że komuś to się nie spodoba i nie będzie czuł się zagrożony. Pies, który nie ma gdzie wyładować nadmiaru energii oraz nie jest właściwie zsocjalizowany może stać się agresywny i niebezpieczny. Jak wiadomo do dobrego utrzymania zdrowia i kondycji każdego psa potrzebny jest mu ruch – taki wybieg umożliwiłby zachowanie zdrowia naszych czworonogów, jak również pozwoliłyby na nawiązanie nowych znajomości między właścicielami i samymi zwierzętami.

Teren przeznaczony na wybieg powinien posiadać wysokie ogrodzenie, by uniemożliwić psom ucieczkę, w ten sposób chroniąc przed wypadkami, np. potrąceniem przez samochód. Takie miejsce zwiększy ogólne bezpieczeństwo, gdy dzieci będą miały wstęp na wybieg tylko pod nadzorem dorosłych. Umieszczenie na obszarze wybiegu kosza z dyspozytorem torebek na psie nieczystości zwiększy świadomość społeczeństwa o konieczności sprzątania po swoim pupilu. Potrzeby będzie również dostęp do wody dla czworonogów. Oświetlenie wybiegu da możliwość osobom pracującym w ciągu dnia wyprowadzania psa wieczorami.

Nie każdy z mieszkańców ma ten komfort wybiegania swojego psiaka w ogródku. Wielu mieszkańców ma pieski w blokach.

Z uwagi na bardzo duże zainteresowanie mieszkańców powyższą kwestią oraz relatywnie niewielkie koszty inwestycji, warto rozważyć budowę więcej niż tylko wybiegu dla psów, stwarzając tzw. PLAC ZABAW Z PRZESZKODAMI dla czworonogów .Rabka-Zdrój jest w końcu całkiem dużym miastem.

W Polsce powstaje coraz więcej psich parków i wybiegów. Mamy nadzieję ,że Rabka-Zdrój dołączy do miast ,w których są już otwarte.

Grupa Miłośników Czworonogów w Rabce - Zdrój    Skontaktuj się z autorem petycji