Zmiany w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w Elblągu

Zofia Szawara                                                                      Elbląg, 14.12.2020

Prezydent Miasta Elbląga

Witold Wróblewski

Zwracam się do Pana z prośbą o zaniechanie zmian w numeracji oraz tras komunikacji miejskiej. Gwałtowne zmiany znacznie utrudnią funkcjonowanie wielu elblążan, nie są one również postrzegane przez mieszkańców jako korzystne.

Jedną z zamierzonych zmian obecna linia numer 12, której trasa rozpoczyna się z ulicy Warszawskiej i kończy w Próchniku, miałaby kończyć się na pętli Odrodzenia. Natomiast pasażerowie chcący udać się do Próchnika będą zmuszeni do przesiadek. Trasa linii numer 18 miałaby zostać ograniczona do ulic Fromborskiej, Okrężnej oraz Królewieckiej. Mieszkańcy pragnący udać się na ogródki działkowe w pobliżu Bielan, również będą zmuszeni do dotarcia inną liniąkomunikacji miejskiej na przystanek kursu linii numer 18. Ponadto linia numer 7 zmieni swoją numerację na numer 21, co może byc mylące dla pasażerów, w szczególności starszych.

Proponuję, by linie, których użytkowanie sprawdza się od około 30 lat pozostały bez większych zmian. Chciałabym również zasugerować zwiększenie częstotliwości komunikacji miejskiej w późnych godzinach oraz częstszych kursów linii nocnej. Myślę, że te zmiany znacznie korzystniej wpłyną na uczęszczanie komunikacji miejskiej i nie będą problematyczne dla mieszkańców w codziennych próbach przemieszczania się. Warto wprowadzić zmiany, lecz stopniowo oraz po konsultacjach społecznych.

Zofia Szawara

Podpisując, akceptuję, że Zofia Szawara będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: