Petycja w obronie Paprociowego Lasu w Czyżynach

Skontaktuj się z autorem petycji

Pomóż wpisać Lotnisko Rakowice-Czyżyny na listę europejskiego dziedzictwa!

2020-09-01 17:37:24

Szanowni Państwo,

kontynuując działania na rzecz zachowania historycznego lotniska Rakowice-Czyżyny przed zabudową i utworzenia na tym obszarze największego w Małopolsce parku, stowarzyszenie "Błonia Czyżyńskie" postanowiło wyjść z tym tematem poza Kraków i poza Polskę i zainteresować naszą sprawą Komisję Europejską. Jest to konieczne, by ostudzić gorące głowy niektórych lokalnych polityków, urzędników i lobby deweloperskie, które wywierają naciski na niezależny urząd konserwatorski i dążą do zabetonowania naszych historycznych terenów zielonych. O sprawie zostanie poinformowana Komisja Europejska oraz europosłowie ze wszystkich krajów członkowskich. Dlatego zachęcamy do podpisywania kolejnej już, tym razem ogólnoeuropejskiej petycji, którą znajdą Państwo pod linkiem:

www.petycjeonline.com/znakdziedzictwa

Petycję może podpisywać każdy mieszkaniec Unii Europejskiej oraz krajów stowarzyszonych lub sąsiadujących z Unią (np. Ukraina, Białoruś). Po zebraniu tysiąca podpisów petycję przekażemy oficjalnie do rozpatrzenia do instytucji unijnych (ze stosownym wnioskiem wystąpi nasze stowarzyszenie) oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Stosowny mail z prośbą o poparcie i patronat dostaną również wszyscy posłowie i senatorowie RP oraz europarlamentarzyści ze wszystkich krajów członkowskich (petycja zostanie przetłumaczona na język angielski i inne języki), a także polska i europejska prasa.

Z poważaniem,

Jakub Łoginow

Wiceprezes stowarzyszenia "Błonia Czyżyńskie"

Więcej o naszym lotnisku i perspektywie utworzenia parku można przeczytać pod linkiem: http://www.tatryskate.eu/?p=1868

Park Woźniców w Czyżynach - kilometr od Paprociowego Lasu

2020-08-08 10:03:39

Szanowni Państwo,

Paprociowy Las na razie obroniliśmy - choć sprawa jego zabudowy może jeszcze wrócić, dlatego będziemy pilnować tematu. Tymczasem niecały kilometr w linii prostej od Paprociowego Lasu znajduje się inne wspaniałe miejsce, gdzie wraz z grupą mieszkańców ulicy Sołtysowskiej chcemy utworzyć duży, wspaniały park. Złożyliśmy w tej sprawie wniosek do budżetu obywatelskiego, starannie przygotowany. Niestety, bezduszni urzędnicy nawet nie czytając do końca naszego projektu i nie kontaktując się z wnioskodawcami odrzucili projekt podając absurdalne uzasadnienie. Będziemy składać odwołanie, ale aby zostało ono rozpatrzone pozytywnie (na co jest spora szansa), musimy wytworzyć, tak jak i w sprawie Paprociowego Lasu, duży nacisk społeczny i medialny.

Chodzi o Park Woźniców, położony na pograniczu Starych Czyżyn i Łęgu, między zakładami tytoniowymi a ulicą Sołtysowską. Więcej o sprawie można przeczytać w tym artykule:

Park Woźniców w rejonie ulicy Sołtysowskiej. Urzędnicy odrzucili projekt, nawet go nie czytając do końca

Jeżeli są Państwo na Facebooku, zachęcam do polubienia strony projektu Park Woźniców. Zaproście też znajomych do jej polubienia. Oczywiście zapraszamy też na stronę FB Paprociowy Las.

Ochrona terenów zielonych przed zabudową to ważny temat i ze względu na to, że często musimy jakiegoś terenu bronić, ktoś mógłby odnieść wrażenie, że tylko na tym się skupiamy. A stąd już prosta droga do przypięcia łatki tych blokujących i dyskredytacji naszej działalności. To nie tak, Dlatego korzystając z okazji, chciałbym przedstawić Państwu bardzo ważną inicjatywę BUDOWY nowego cennego obiektu kultury, nauki i sztuki, o który zabiegamy. Ale budowy nie kosztem terenów zielonych, tylko na zdegradowanych terenach poprzemysłowych, wykorzystując zabytkowe dziedzictwo opuszczanych hal Kombinatu, tworząc tam wzorem Ostravy Małopolski Kombinat Nauki. Zapraszam do lektury zlinkowanego poniżej artykułu i do wspierania tego tematu (np. udostępnienia linka na Facebooku i Twitterze, przesłania go mailem znajomym itp.). To się musi udać, bo Nowa Huta zasługuje na obiekt tej klasy.

Małopolski Kombinat Nauki. Zobaczcie, jak świetnie Ostrawa zagospodarowała tereny pohutnicze

Pozdrawiam serdecznie, niech będzie zielono, innowacyjnie i nowocześnie - z poszanowaniem zabytków i naszego dziedzictwa!

Autor petycji

Wspieramy Warszawę - petycja w sprawie zwiększenia lesistości stolicy

2020-07-17 15:50:33

Szanowni Państwo,

zieleń nie zna granic, a społeczności którym zależy na lasach w mieście powinny się wzajemnie wspierać. Dlatego gorąco zachęcam do podpisywania i udostępnienia Petycji w sprawie przyjęcia Programu Zwiększania Lesistości dla Warszawy i Metropolii Warszawskiej.

Warszawiacy pomogli nam, teraz my pomagamy im.

Link do petycji:

O dalszych losach petycji będziemy informować na Facebooku na grupie Warszawska polityka, media i sprawy lokalne. Zachęcam do dołączenia do grupy i dodania do niej Państwa znajomych z Warszawy:

Niech będzie zielono!

Kuba Łoginow

Rada Miasta pod naszym naciskiem przyjęła rezolucję w obronie Paprociowego Lasu!

2020-07-08 18:54:07

Szanowni Państwo,

mam dla Państwa kolejne dobre wiadomości - nacisk społeczny jaki wytworzyliśmy dzięki naszej petycji i nagłośnieniu sprawy w mediach po raz kolejny okazał się skuteczny! Rada Miasta Krakowa przyjęła po burzliwej dyskusji rezolucję w obronie Paprociowego Lasu, o którą prosiliśmy. Radni zaapelowali do prezydenta o zmianę planu miejscowego z zabudowy usługowej na zieleń. Niestety Prezydent Jacek Majchrowski odniósł się do tego negatywnie, podobnie jak radni prezydenckiego klubu Przyjazny Kraków (Rafał Komarewicz, Łukasz Wantuch) oraz część radnych PO (m. in. Grzegorz Stawowy).

Co to oznacza? W praktyce... nic, bo rezolucja jest niewiążąca, a prezydent już zadeklarował, że się do niej nie zastosuje. Dlatego apeluję o czujność, niech ten drobny sukces nas nie zmyli i nie rozleniwi. Niektórzy politycy partyjni będą chcieli się przy tym ogrzać politycznie, bo tak to niestety działa, a my musimy kontynuować nasz nacisk i nie odpuszczać.

Jacek Majchrowski zapewne za jakiś czas (za rok, dwa) gdy sprawa przycichnie spróbujeć znowu tylnymi drzwiami wprowadzić pod obrady projekt sprzedaży naszego lasu. Na razie przez najbliższy rok zapewne tego nie zrobi, choć próbuje zabetonować kolejny teren zielony w okolicy - Srebrną Polanę. Do końca kadencji obecnego prezydenta będzie to niestety tak wyglądać - prezydent będzie chciał wyciąć i zabetonować zieleń, mieszkańcy będą protestować, od skali protestu, liczby podpisów pod petycjami będzie zależeć, czy wygra zieleń, czy beton. Ale jestem przekonany, że z takim zaangażowaniem nas Mieszkańców, z tą pozytywną energią którą udało się wytworzyć, wygramy tę walkę :)

Nasza petycja jest zatem wciąż aktualna. Nadal warto zdobywać nowe podpisy, podsyłać petycję znajomym, roznosić ulotki sąsiadom - zwłaszcza na Starych Czyżynach. Las będzie bezpieczny dopiero w momencie uchwalenia nowego studium i nowego planu, a do tego daleka droga (ok. 5 lat).

Co dalej?

1) Podjęliśmy już działania aby w Paprociowym Lesie uprzątnięto śmieci, by pojawiły się alejki, ławki, tablice informacyjne - to pomoże zachować ten teren.

2) Jeżeli są Państwo na Facebooku, zachęcam do polubienia i udostępnienia znajomym strony "Paprociowy Las": www.facebook.com/paprociowylas

3) Równolegle walczymy o inne cenne tereny zielone w okolicy. Będę wdzięczny za podpisanie i udostępnienie poniższych petycji - trzeba się wspierać wzajemnie:

Petycja w obronie Srebrnej Polany w Mistrzejowicach przed sprzedażą i zabetonowaniem

Petycja w sprawie utworzenia „Krakowskiego Central Parku” w Czyżynach wraz z podziemnym układem drogowym chroniącym tereny zielone

Bądźmy w kontakcie.

Pozdrawiam,

Autor petycji w obronie Paprociowego Lasu

Kuba Łoginow

Sukces petycji - wstrzymanie sprzedaży Paprociowego Lasu!

2020-05-25 17:53:52

Szanowni Państwo,

Państwa podpisy pod petycją i związane z tym nagłośnienie sprawy w mediach przyniosły pożądany efekt - władze Krakowa wycofały projekt uchwały w sprawie sprzedaży i zabetonowania Paprociowego Lasu i obiecują jeszcze raz przyjrzeć się sprawie! To zasługa każdego z was, kto podpisał tę petycję i pomógł ją nagłaśniać. Presja ma sens!

Oddaliliśmy ryzyko zniszczenia lasu ale to jeszcze nie oznacza, że Paprociowy Las jest w pełni bezpieczny. Na razie jest to tylko wstrzymanie sprzedaży - zyskaliśmy więc kilka miesięcy, może pół roku, może rok. Musimy ten czas wykorzystać na podjęcie takich działań, które uratują ten teren raz na zawsze. W szczególności:

- uprzątnięcie śmieci i zadbanie o ten teren bez niszczenia dzikości tego miejsca,

- zmiana planu miejscowego tak by zmienić przeznaczenie terenu z budowlanego na zieleń,

- oficjalne uznanie Paprociowego Lasu jako las w gminnej ewidencji gruntów.

O działaniach które będziemy podejmować w tej sprawie jako grupa mieszkańców, będziemy informować na założonej w tym celu stronie "Paprociowy Las" na Facebooku. Jeżeli są Państwo na FB, zachęcam do polubienia strony i polecenia jej waszym znajomym. Adres strony to: www.facebook.com/paprociowylas

---

Warto pamiętać, że Paprociowy Las jest cenny w dużej mierze dzięki temu, że jest częścią większej zielonej sieci Czyżyn i Mistrzejowic - dwóch nowohuckich dzielnic, które zmagają się z ostrą presją deweloperską. Jest elementem korytarzy ekologicznych i tras spacerowych czy też biegowych, łączących różne tereny zielone w sąsiedztwie. Dlatego tak ważne jest, by również sąsiednie obszary zieleni uratować przed grożącą im zabudową i zabetonowaniem. Niestety, takie ryzyko istnieje w Czyżynach oraz sąsiednich Mistrzejowicach.

O Mistrzejowicach poinformuję za kilka tygodni, natomiast obecnie walczymy o zachowanie przed zabudową ogromnego terenu zielonego, będącego zarazem cennym zabytkiem techniki. Mam na myśli Lotnisko Rakowice - Czyżyny, jedno z pierwszych lotnisk na ziemiach polskich. Tych z Państwa, którzy nie znają dobrze naszego lotniska lub chcieliby dowiedzieć się więcej, zapraszam na założoną przez pasjonatów tego miejsca facebookową stronę, dostępną pod adresem: https://www.facebook.com/rakowiceCzyzyny  Jest tam też umieszczona galeria zdjęć pięknych terenów zielonych, które zostaną bezpowrotnie zabetonowane, jeżeli władze Miasta i Województwa przeforsują swój niekonsultowany z Mieszkańcami pomysł budowy w tym miejscu Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon wraz z fatalnym układem drogowym, który uzbroi działki deweloperom umożliwiając totalną zabudowę tego miejsca. Poniżej zdjęcie tego, co zostanie zalane betonem wskutek budowy Cogiteonu:

Obraz może zawierać: drzewo, niebo, roślina, trawa, na zewnątrz i przyroda

Szczytna idea jaką jest propagowanie nauki nie może być pretekstem do zabudowy cennych terenów zielonych i to w sytuacji, gdy przecież to właśnie najnowsza myśl naukowa mówi o konieczności walki ze zmianami klimatycznymi. Naszym zdaniem należy odstąpić od budowy tego obiektu w tym miejscu nawet, jeżeli przepadnie przydzielona na ten cel dotacja unijna. To absurd by łakomić się na unijne środki przeznaczając to na bezpowrotne zniszczenie cennych terenów zielonych, o dużo większym znaczeniu, niż Paprociowy Las. Oczywiście Cogiteon powinien funkcjonować jako mobilna jednostka popularyzująca naukę na różnych wyjazdowych wystawach w każdym powiecie i gminie Małopolski. Do budowy siedziby można wrócić za kilka lat - w innej lokalizacji, poprzez rewitalizację już istniejących obiektów, a nie kosztem zieleni.

Uratowanie dawnego lotniska leży w waszych rękach. W tej sprawie zostały złożone dwie petycje. Zachęcam do ich podpisywania i udostępniania, a jeżeli mają Państwo możliwość nagłośnienia sprawy w mediach (również ogólnopolskich i zagranicznych) lub podrzucenia tego tematu mediom i organizacjom ekologicznym - gorąco o to proszę.

Oto linki do petycji:

1) W sprawie przeznaczenia środków na zrównoważony transport, a nie betonowy Cogiteon: https://bit.ly/2ZBHJQe

2) W sprawie utworzenia "Krakowskiego Central Parku na dawnym lotnisku": www.petycjeonline.com/parklotnisko

Z poważaniem,

Autor petycji w obronie Paprociowego Lasu

Stowarzyszenie "Kraków dla Mieszkańców"

---

Mój profil na Twitterze

Mój profil na Facebooku

Kuba Łoginow

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.