Dofinansowanie z budżetu Gminy Wiejskiej Lubin pobytu dzieci w żłobku niepublicznym Biała Żyrafa w Osieku.

W  imieniu Mieszkańców Gminy Wiejskiej Lubin, zwracamy się z  prośbą do Wójta Gminy Lubin oraz Rady Gminy Lubin o podjęcie działań mających na celu dofinansowanie pobytu dzieci z terenu Naszej Gminy w żłobku niepublicznym Biała Żyrafa w Osieku z budżetu Gminy Lubin.

Jest to pierwsza  i jedyna tego typu placówka na terenie Gminy Lubin,  prowadzona od 1 sierpnia 2018 r.  przez Stowarzyszenie Civis Europae w Lubinie. Żłobek  „Biała Żyrafa”  zapewnia opiekę  43 dzieciom z okolicznych wsi, m.in. Osiek,  Niemstów, Gogołowice, Miłoradzice, Miłosna, Miroszowice, Kłopotów, Siedlce, itp..

Dzięki tej placówce  rodzica mają  możliwość  powrotu na rynek pracy po urlopach  wychowawczych i  rodzicielskich, a umiejscowienie placówki w cichym miejscu  oraz przestronne, znakomicie   wyposażone  sale i kadra pedagogiczna  zapewniają dzieciom bezpieczną, fachową  opiekę, edukacje i rozwój. Placówka  dostosowana jest również dla dzieci niepełnosprawnych.

Przy obecnej liczbie ok. 250 dzieci do lat 3  w  Gminie wiejskiej Lubin, liczba 43 miejsc dla dzieci  zaspakaja zaledwie  17 %  potrzeb  Mieszkańców i jest to na pewno ważny pierwszy krok  Stowarzyszenia  w rozwiązaniu  problemu społecznego  zapewnienia miejsc żłobkowych dla dzieci Mieszkańców Gminy Lubin.

Obecnie, każdy rodzic - Mieszkaniec Gminy Lubin - zainteresowany opieką nad dzieckiem do lat 3, zdany jest na prywatna opiekunkę, której opłacenie pochłania  najczęściej  ponad 50%  dochodów rodzica. Innych możliwości nie ma.

Najbliższe żłobki są w Lubinie, niestety  ilość  chętnych już dawno przekroczyła ilość oferowanych miejsc w placówkach publicznych, natomiast korzystanie z placówek niepublicznych oznacza  bardzo wysokie  opłaty miesięczne.

Wprawdzie  miasto  Lubin od września 2018 r. dofinansuje pobyt dzieci w Żłobkach  niepublicznych, ale  będzie ono  dotyczyć  tylko  i wyłącznie dzieci – mieszkańców Lubina. Stąd pytanie rodziców – „czy nasze , wiejskie dzieci są gorsze’” ?.

Oczekujemy, że Wójt Gminy Lubin oraz Rada Gminy Lubin pochyli się nad problemem  jej Mieszkańców i  rozważy możliwość dotacji na dzieci rodziców, którzy często z uwagi na niższe dochody, też będą mieć możliwość realizacji swoich planów zawodowych.

Stowarzyszenie Civis Europae w Lubinie    Skontaktuj się z autorem petycji