Petycja w sprawie pozostania przy historycznym numerze autobusu 666 kursującego na trasie linii Gdynia - Hel

Petycja w sprawie pozostania przy historycznym numerze autobusu 666 kursującego na trasie  linii Gdynia - Hel

Na wakacyjnej  mapie Polski zarówno Gdynia jak i Hel są miejscami znanymi nie tylko w Polsce ale też w całej Europie. PKS Gdynia od lat obsługuje  trasę GDYNIA - HEL autobusem o nr 666. Dzięki skojarzeniu słowa “Hel” z angielskim słowem “hell”  numer autobusu nie tylko ułatwia transport miedzy tymi miejscowościami ale też linia stała się niemal  kultowa. Całe wycieczki wybierały transport autobusem 666 zamiast wygodniejszym pociągiem z powodu łatwego skojarzenia. Dzięki temu PKS Gdynia uzyskiwał nie tylko dodatkowe dochody ale też stał się marka rozpoznawana daleko poza rynkiem na jakim działała.

Oczywiste skojarzenie nazwy miejscowości HEL z angielskim słowem HELL czy holenderskim HEL(w obu językach znaczących  “piekło” sprawiło że nr linii był bardzo latwy do zapamietania oraz tworzył skojarzenia.

Mając to na uwadze uprzejmie prosimy PKS Gdynia o przemyślenie decyzji co do zmiany nazwy autobusy. Obawiamy się, że zmiana ta może przynieść szereg szkodliwych konsekwencji. Przykładowo paraliż komunikacyjny spowodowany szukaniem odpowiedniego autobusu, czy dochody przewoźnika które mogą znacznie zmaleć.

W historii ludzkości niemal każdy numer posiada skojarzenia a jak dotąd nikt nie wpadl na pomysl np zmiany numeru  linii 23 obsługiwanej przez ZKM Gdynia z powodu skojarzeń cyfry 23 z koszykarzem  Michaelem Jordanem.

Serdecznie dziękujemy PKS Gdynia za poświęcony czas i liczymy na pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

GdyniaHel666@gmail.com    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam GdyniaHel666@gmail.com do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.