Petycja ws. decyzji o zwolnieniu Roberta Strzały

Do prezydenta miasta Dąbrowa Górnicza
p. Zbigniewa Podrazy

W Zespole Szkół Plastycznych im. Tadeusza Kantora w Dąbrowie Górniczej od czerwca do września 2012 zaszło wiele zmian kadrowych. Są one na tyle poważne, że uderzają w interes uczniów, rodziców oraz ich dobro. Wiemy, że zmiana dyrektora jest jednym z powodów tych zmian, ale nie rozumiemy dlaczego nagle zostały podjęte też inne, pośrednie decyzje, które decydują o życiu całej społeczności szkolnej.

Jedną z najmocniej odbijających się na życiu szkoły decyzji jest nagłe nieprzedłużenie umowy o pracę z nauczycielem Robertem Strzałą (nauczycielem dyplomowanym  z dwunastoletnim stażem, egzaminatorem maturalnym). Jako uczniowie, byli uczniowie, przyjaciele i rodzice odczuwamy, że zwolnienie osoby takiej jak on wpływa źle nie tylko na poziom edukacji uczniów, ale i ich zaangażowanie w zajęcia lekcyjne. Wraz z jego zwolnieniem pozbywamy się tego, czego brakuje we współczesnej szkole: ludzi z pasją, charyzmą i chęcią do nawiązania autentycznego dialogu z uczniami.

Zwracamy się więc do Pana Prezydenta Zbigniewa Podrazy, który w czerwcu br. podjął decyzję o wyborze nowego dyrektora ZSP im. T. Kantora w Dąbrowie Górniczej aby pomógł nam – uczniom, rodzicom i obywatelom miasta przywrócić p. Roberta Strzałę na stanowisko pracy, którą wykonywał sumiennie, dobrze i skutecznie. Wierzymy, że takie działanie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie całej szkoły

My, niżej podpisani:
1. Oczekujemy podjęcia decyzji w sprawie przywrócenia naszego nauczyciela na stanowisko polonisty w szkole, gdzie pracował do tej pory i doskonale realizował się w pracy.
2. Oczekujemy weryfikacji kryteriów selekcji i zwolnień nauczycieli. Kryteria zastosowane wobec p. Roberta Strzały, w odczuciu jego obecnych i byłych uczniów dokonały niesprawiedliwych podziałów. Decyzja jest przede wszystkim nieprecyzyjna i nieuzasadniona.
3. Oczekujemy podania powodu, dla którego umowa p. Robertem Strzałą nie została podpisana (nie jest prawdą jakoby gwarantowane mu wcześniej godziny musiały zostać przyznane komu innemu).

Składając podpis, uprawniam Anna Cieplak do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.