Stop dla przeniesienia Zespołu Szkół Nr 2 w Żyrardowie

Drodzy mieszkańcy Żyrardowa i powiatu żyrardowskiego,

Zwracamy się do Was z prośbą o pomoc. Nie zgadzamy się z planami Starostwa, które chce przenieść naszą szkołę - Zespół Szkół Nr 2 przy ul. Legionów Polskich 54/56 w Żyrardowie -zwaną potocznie „Włókiennikiem” do siedziby Zespołu Szkół Nr 1 przy ul. Bohaterów Warszawy („Elektryka”).

Zmiana lokalizacji dokonuje się praktycznie za naszymi plecami. Nie było konsultacji z uczniami, rodzicami ani pracownikami Zespołu Szkół Nr 2 oraz lokalną społecznością. O ustaleniach tak ważnych dla nas, dowiadujemy się nie bezpośrednio od władz powiatowych, ale z artykułów prasowych, które w sposób niepełny i wybiórczy prezentują naszą sytuację.
Starostwo chce zabrać budynek uczniom i przeznaczyć go na urzędy. Według nas oznacza to powolną likwidację szkoły. Uczniowie i rodzice, wolą zabrać dokumenty i poszukać innej szkoły kształcącej w tym samym kierunku, ale poza granicami powiatu żyrardowskiego, niż przenieść się do proponowanego nam budynku. Oznacza to, że wielu uczniów straci możliwość uczęszczania do szkoły „na miejscu” i będzie musiało dojeżdżać do oddalonych placówek.

Dawny "Włókiennik" to tradycja. W 2016 r. mija 60 lat istnienia placówki niezwykle potrzebnej, bo kształcącej w zawodach, których w Polsce brakuje. Podczas gdy Ministerstwo zmierza do rozwijania szkolnictwa zawodowego, nasze władze powiatowe działają na odwrót - szukają oszczędności upychając około 500 uczniów z obu szkół w budynku dawnego "Elektryka".
Niż demograficzny, który podawany jest jako główny argument szukania oszczędności kosztem łączenia obu szkół za 3-4 lata minie. W związku z tym nasuwa się pytanie, gdzie znajdzie bezpieczną szkołę zawodową młodzież, która opuści gimnazja lub planowane ponownie podstawówki.
Prosimy o Państwa podpisy, liczymy na Wasze wsparcie.

Społeczność Zespołu Szkół Nr 2 w Żyrardowie

Do wiadomości: