STOP organizacji kolejnych edycji Fest Festivalu w Parku Śląskim

Szanowni Państwo,  zwracam się z prośbą o wsparcie inicjatywy mającej na celu zablokowanie kolejnych edycji "Festfestivalu" w Parku Śląskim.

W trakcie tegorocznej, pierwszej edycji Fest Festivalu, która trwała od popołudnia w piątek, 23 sierpnia do godz. 6.00 rano w niedzielę 25 sierpnia poziom hałasu, wynoszący nawet 61 decybeli, uniemożliwiał sen, odpoczynek i normalne funkcjonowanie mieszkańcom osiedla Tysiąclecie w Katowicach, a także osiedla Klimzowiec w Chorzowie - sygnały o głośnej muzyce docierały również z Siemianowic Śląskich, Michałkowic, Piekar Śląskich. Przepisy stanowią, że w nocy maksymalny dopuszczalny poziom wynosi 45 decybeli.

Dźwięki o takim natężeniu, jak te, na które narażeni byli mieszkańcy terenów otaczających Park Śląski podczas Fest Festivalu, mają niszczący wpływ zarówno na organizm człowieka – w wymiarze fizycznym i psychicznym, jak i  na środowisko naturalne. Trudno tu nie myśleć o zwierzętach z Parku Śląskiego – zarówno tych żyjących wolno - ptakach, zającach, sarnach, wiewiórkach, jak i tych z parkowego ZOO.

Oprócz 48 godzin prawie nieprzerwanej emisji dźwięków o wysokim natężeniu i częstotliwości organizacja Fest Festivalu wygenerowała szereg innych czynników niszczących dla środowiska i infrastruktury Parku Śląskiego takich jak:

- wjazd na parkowe alejki tirów przewożących ciężki sprzęt (sceny, nagłośnienie, namioty etc);

- wjazd food trucków;

- skomasowanie od 20 do 25 tysięcy uczestników Fest Festivalu  w wydzielonej i ogrodzonej głównej części Parku Śląskiego, które przebywały tam przez 48 godzin.

Organizacja Fest Festivalu uniemożliwiła także normalne, rekreacyjne korzystanie z Parku Śląskiego osobom, które nie były uczestnikami Festivalu – ze względu na hałas, a także ogrodzenie znacznej części Parku.

Park Śląski nie jest przedsięwzięciem komercyjnym ani prywatną własnością Zarządu Parku Śląskiego. Park Śląski to nasze wspólne, publiczne dobro – zielone płuca jednego z najbardziej uprzemysłowionych regionów w Polsce, o które powinniśmy dbać, troszczyć się i pielęgnować je  z myślą zarówno o nas samych, jak i o przyszłych pokoleniach.

Dlatego niedopuszczalne jest organizowanie w Parku Śląskim przedsięwzięć, które przyczyniają się do jego dewastacji, a także uniemożliwiają normalne funkcjonowanie i odpoczynek okolicznym mieszkańcom.

Pragnę podkreślić, że petycja nie wynika z chęci uniemożliwienia innym ludziom słuchania muzyki w ramach wydarzeń przygotowanych przez Park Śląski, ale jej celem jest to, żeby w Parku Śląskim radość uczestniczenia w koncertach i zabawie nie łączyła się ze znacznymi uciążliwościami zarówno dla środowiska, jak i dla okolicznych mieszkańców oraz tych osób, dla których Park Śląski jest przede wszystkim Parkiem – nie platformą masowych imprez, ale miejscem wytchnienia i kontaktu z naturą.

Podpisując, upoważniam Ewa Chudyba do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.