STOP WYCINCE DRZEW

Planty kaliskie to pas zieleni w centrum miasta.  To jeden z zabytków najstarszej części Kalisza – Śródmieścia. Przede wszystkim ze względu na okoliczności, w jakich doszło do ich powstania. To również miejsce wypoczynku dla mieszkańców tej części miasta.

Florę plantów stanowią przede wszystkim typowe dla miejskich skwerów, alei i parków gatunki drzew, krzewów i bylin. Najcenniejszym w naszych oczach zdaje się być najokazalsze drzewo parku – dąb szypułkowy. Do najliczniej reprezentowanych drzew należą jarząb, jesion, klony i lipy   a także robinia akacjowa  oraz wierzba płacząca.Zwierzętami goszczącymi na co dzień w parku – poza psami rozmaitych ras – są najczęściej ptaki. Spotkamy tu wróble domowe , gołębie miejskie,sierpówki, kosy i sikory bogatki.

Plan rewitalizacji tego miejsca zakłada wycinkę 70 drzew.

Powiedz STOP  wycince

Obywatele RP Kalisz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Obywatele RP Kalisz do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.