Petycja o Rozpowszechnienie Instrukcji dotyczących Zagrożeń Wojennych, Alarmów Przeciwlotniczych i postępowania w sytuacjach kryzysowych w Gminie Horyniec-Zdrój

Szanowne Władze Gminy Horyniec-Zdrój!

Zwracamy się do Państwa z prośbą o podjęcie działań w celu przygotowania i rozpowszechnienia instrukcji dotyczących postępowania w razie zagrożeń wojennych oraz alarmów przeciwlotniczych w naszej gminie. Kluczowe jest, aby mieszkańcy byli odpowiednio poinformowani i przygotowani na ewentualne sytuacje kryzysowe.

1. Dostępność Instrukcji dla Mieszkańców: Wnosimy o przygotowanie i rozpowszechnienie instrukcji dotyczących postępowania w razie zagrożeń wojennych oraz alarmów przeciwlotniczych dla wszystkich mieszkańców naszej gminy. Instrukcje te powinny być dostępne w formie drukowanej oraz elektronicznej, aby każdy mieszkaniec mógł z łatwością zapoznać się z nimi, a powinny obejmować m.in. zachowanie podczas alarmów przeciwlotniczych, procedury ewakuacyjne oraz udzielania pierwszej pomocy w sytuacjach kryzysowych. Szkolenia dostosowane do uwarunkowań naszej gminy powinny być dostępne w internecie w prostej i przystępnej formie krótkiego filmu. Dlatego wymagamy również ulepszenia systemu informowania mieszkańców o zagrożeniach wojennych oraz alarmach przeciwlotniczych. Prosimy o komunikaty w mediach lokalnych, na stronach internetowych gminy oraz za pośrednictwem systemów powiadamiania SMS, aby mieszkańcy byli na bieżąco z wszelkimi istotnymi informacjami.

2. Oznakowanie i Lokalizacja Schronów: Domagamy się lepszego oznakowania oraz właściwej lokalizacji schronów przeciwlotniczych i przeciwrakietowych na terenie naszej gminy. Mieszkańcy powinni być poinformowani o miejscach schronów oraz sposobach dotarcia do nich w razie potrzeby. Z tą informacją powinna do mieszkańca dotrzeć gmina a nie na odwrót.

3. Wsparcie dla Osób Wrażliwych i Niesamodzielnych: Wnosimy o zapewnienie wsparcia dla osób starszych, niepełnosprawnych oraz innych grup społecznych wymagających szczególnej opieki w przypadku zagrożenia wojennego. Programy wsparcia i systemy asysty powinny być opracowane, aby zapewnić tym osobom odpowiednią opiekę i pomoc w sytuacjach kryzysowych.

Wierzymy, że odpowiednie przygotowanie i świadomość społeczna są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa naszej społeczności w obliczu potencjalnych zagrożeń wojennych. Dlatego apelujemy o podjęcie konkretnych działań w celu realizacji naszych postulatów.

Podpisani:

Przemysław Jan Zaremba, ul. Wojska Polskiego 28, 37-620 Horyniec-Zdrój, tel. 602340191    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Przemysław Jan Zaremba, ul. Wojska Polskiego 28, 37-620 Horyniec-Zdrój, tel. 602340191 do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.